Φωτογραφία Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ
από Δημήτρης Παπακωνσταντίνου - Thursday, 13 November 2008, 11:19 PM
 

Καλησπερα.

Παρακολούθησα την εισαγώγη του σεμιναρίου, αναλυτικη και πολυ κατατοπιστική.

Δυο γενικές απορίες που θα ήθελα να θέσω ειναι οι εξής:

A). Εφόσον θα ασχοληθούμε με σχεδιασμό ιστοσελίδων, ενδέχεται ( κυριως για την τελική εργασια ) να χρησιμοποιήσουμε πολυμέσα οπως Photoshop cs, Corel Η Flash (px για τα γραφικά η τα templates?)

β). ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΡΙΑ: Ειναι νωρις  ακομα για αυτην την απορία, αλλα επειδη συνεχώς με προβλημάτιζε η στρατιγική κατασκευης: εαν μια σελίδα γενiκά ειναι πολύπλοκη με παρα πολλα menus, submenus, footers main contents κλπ, γενικώς οι designers χρησιμοποιούν tables με πολλα tr td kai colspan η rowspan tags ως στρατηγικη κατασκευής. Ο λογος για τον οποίο ρωταω , ειναι οτι πριν απο καιρό είχα δοκιμάσει να σχεδιάσω κατι πολύπλοκο αλλα χρησιμοποιήσα css με div tags στα σωστα allignments για να κάνω αρχικά τον "σκελετό" του layout, kai μεσα στα tags meta xrhsimopoi;hsa και tables, κατι το οποιο ηταν ευκολο εφοσον γνωριζα ποιο tag εκλεινέ που και ετσι τελιωνα και ευκολα με τα tables. Συνεπώς χρησιμοποιήσα 5 css aρχεια τα οποία εφόσον επισυναπτονται στη σελίδα μας δίνουν τον σκελετό και ετσι δουλέυουμε πολύ ευκολα μεσα στα tags ( π.χ div id=left tag, top menu, κ.λ.π)

P.S. Δοκίμασα αρχικά να το κάνω με tables αλλα με μπερδεψε εξαιρετικά, γιατι ο ενας πινακας επρεπε να βρισκεται σε εναν αλλο πινακα ενας πινανας sto td ενος αλλου πινακα με συγκεκριμένο colspan κ.ο.κ. Μπορει να γινοταν στη αρχη αλλα μετά μπερδευόσουν τοσο που δέν μπορου΄σες να βρεις ποτε και που επρερε να κλείσει το καθε </table>! kαι olo to αlign το layout της σελίδας αλλιωνόταν!

Φυσικα παντοτε υπαρχουν πλεον css όμως τα πιο πολλα ειναι κυριως για τα fonts η τα styles, δε γνωρίζω όμως κατα πόσο ειναι ενδείκνειται η χρήση του sitewrapping μέσω css

Zητω συγνώμμη για το εξαιρετικά μεγάλο κείμενο! εμενα προσωπικά μου φάνηκε ευκολότερο το CSS. Tι απο τα δυο όμως χρησιμοποιείται συχνότερα και πιο εππαγελματικα?

Ευχαριστω πολυ :)

 

 
Φωτογραφία Ιωάννα Λυκουρέντζου
Απάντηση: ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ
από Ιωάννα Λυκουρέντζου - Friday, 21 November 2008, 9:47 AM
 
Καλημέρα Δημήτρη,

Γενικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα θεωρείτε ότι θα διευκολύνει περεταίρω και θα βελτιώσει αισθητικά τις ιστοσελίδες που θα δημιουργείτε. Κάτι τέτοιο είναι θεμιτό και το ενθαρρύνουμε.

Γενικά στο σχεδιασμό πολύπλοκων σελίδων με πολλά μενού και υπο-ενότητες καλό είναι να ακολουθούμε μία στρατηγική απλή και ενιαία σε όλο τον ιστότοπο.

Αυτό που εμείς κυρίως προτείνουμε, και θα το διδαχθούμε σε επόμενες ενότητες, είναι η χρήση εξωτερικών αρχείων css μαζί με χρήση πινάκων για τη διαμόρφωση του layout της σελίδας. Ωστόσο, όπως θα δεις και στη συνέχεια, σας μαθαίνουμε διαφορετικούς τρόπους και ο κάθε σχεδιαστής μετά μπορεί να επιλέξει αυτόν που τον εξυπηρετεί καλύτερα.
Στόχος πάντα είναι να προκύψει ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα για το χρήστη με την περισσότερη απλότητα για το σχεδιαστή.

Αυτά όμως θα τα δούμε αναλυτικά στις επόμενες ενότητες οπότε και πιστεύω ότι θα ξεκαθαρίσεις πολλά θέματα στρατηγικής και σχεδιασμού.

Καλή συνέχεια!