Φωτογραφία Πατρίτσια ΜΑΣΟΥΡΑΚΗ
Background σελίδας - css
από Πατρίτσια ΜΑΣΟΥΡΑΚΗ - Friday, 8 February 2008, 11:58 AM
 
Γεια σας!
Έχω φτιάξει ένα εξωτερικό αρχείο css, στο οποίο με ένα κανόνα, ρύθμισα την εμφάνιση του banner. Όλα καλά με το μέγεθος και τον τύπο γραμματοσειράς αλλά δεν ξέρω πώς να ρυθμίσω το χρώμα του background του πλαισίου.  Φαίνεται ότι μπορώ να το κάνω μόνο από τα page properties και όχι από το css. Όταν το κάνω από τo css, μου αλλάζει μόνο την περιοχή που έχω βάλει τα γράμματα στο μπάνερ (μία οριζόντια λωρίδα δηλαδή, όχι όλο το ύψος του πλαισίου).


 
Φωτογραφία Πατρίτσια ΜΑΣΟΥΡΑΚΗ
Απάντηση: Background σελίδας - css
από Πατρίτσια ΜΑΣΟΥΡΑΚΗ - Saturday, 9 February 2008, 11:12 AM
 
Παρόμοιο πρόβλημα: Θέλω να ορίσω δύο διαφορετικά χρώματα background για τις σελίδες. Το ένα να επηρρεάζει το πάνω πλαίσιο και το αριστερό (όπου βρίσκονται τα banner και το μενού σε πίνακα αντίστοιχα) και το άλλο να επηρρεάζει το κυρίως πλαίσιο όπου βρίσκεται το περιεχόμενο των σελίδων μου. Έφτιαξα λοιπόν δύο κανόνες tags bodies αλλά όταν πήγα στη σελίδα του μενού, δεν μπόρεσα καν να δω τον κανόνα για το background του πλαισίου του μενού, παρόλο που βλέπω τους υπόλοιπους κανόνες του αρχείου css).

Κάτι δεν κάνω καλά και δεν ξέρω πώς να το διορθώσω (βασικά γιατί δεν ξέρω τι δεν κάνω καλά....black eye). Ο μόνος τρόπος που βρήκα είναι να πάω στη σελίδα του μενού και να επιλέξω χρώμα background. Αλλά αυτό δημιουργεί και άλλο style, το οποίο είναι εκτός του css αρχείου, το οποίο δεν ξέρω πώς να τον βάλω μέσα στο css αρχείο. Είναι σε αυτήν την μορφή:
+css
<style>
.
.
.....body

Τι μπορώ να κάνω;

Φωτογραφία Ιωάννα Λυκουρέντζου
Απάντηση: Background σελίδας - css
από Ιωάννα Λυκουρέντζου - Sunday, 10 February 2008, 12:45 PM
 

Αγαπητή Πατρίτσια,

 

Η ερώτησή σου είναι πολύ καλή. Αναλυτικά λοιπόν:

Όταν προσπαθείς να φτιάξεις το background color μίας ιστοσελίδας πρέπει να επηρεάσεις το tag body αυτής, όπως παρατήρησες και εσύ από τον αυτόματο κώδικα που το dreamweaver παράγει (όταν άλλαξες το background από το page properties).

Για αυτό το λόγο, θα πρέπει στο αρχείο css το οποίο δημιούργησες να φτιάξεις έναν νέο κανόνα που να είναι όχι τύπου class (όπως οι περισσότεροι) αλλά τύπου tag.

Οι κανόνες τύπου tag επαναπροσδιορίζουν την εμφάνιση ενός συγκεκριμένου tag. Οπότε επιλέγεις κανόνα τύπου tag και από τα διαθέσιμα tags επιλέγεις body, για να επηρεάσεις το tag body, ολόκληρη δηλαδή την ιστοσελίδα. Στη συνέχεια προσδιορίζεις ως background color αυτού του κανόνα όποιο χρώμα θέλεις. Όταν κάνεις link το συγκεκριμένο css αρχείο σε μία σελίδα, τότε αυτή η σελίδα θα αποκτήσει το background color που όρισες.

Τα παραπάνω φαίνονται και στην πιο κάτω εικόνα:

 1

Γενική σημείωση: Θα έλεγα πριν αρχίσετε να εφαρμόζετε τους κανόνες css από το εξωτερικό css αρχείο που δημιουργήσατε, να σβήσετε όλα τα προϋπάρχοντα στυλ από τις σελίδες σας. Αυτό γιατί τα στυλ τα οποία ήδη υπάρχουν στις σελίδες σας είναι ενσωματωμένα σε αυτές – άρα εσωτερικοί κανόνες- και σαν εσωτερικοί κανόνες θα είναι αυτοί που θα ισχύσουν σε ενδεχόμενη σύγκρουση, κάτι το οποίο δεν θέλουμε. Για αυτό το λόγο θα πρότεινα πριν συνδέσετε κάποιο εξωτερικό css να ΣΒΗΣΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ όπως φαίνεται και στην πιο κάτω εικόνα:

2 


Ελπίζω να βοήθησα για όποια άλλη απορία ενημέρωσέ με,

Καλή συνέχεια!

 

Φωτογραφία Πατρίτσια ΜΑΣΟΥΡΑΚΗ
Απάντηση: Background σελίδας - css
από Πατρίτσια ΜΑΣΟΥΡΑΚΗ - Sunday, 10 February 2008, 7:57 PM
 
Δούλεψε!! Εύκολα και γρήγορα.
Ευχαριστώ
Φωτογραφία Πατρίτσια ΜΑΣΟΥΡΑΚΗ
Απάντηση: Background σελίδας - css
από Πατρίτσια ΜΑΣΟΥΡΑΚΗ - Tuesday, 12 February 2008, 1:39 PM
 
Tελικά έχω ένα προβληματάκι, θα το δείτε και στην εργασία.
Στο css έχω φτιάξει:

.background {
    background-color:#FF0000
}
.banner {
    font-family: "Times New Roman", Times, serif;
    font-size: 24px;
    font-weight: bold;
    font-variant: normal;
    color: #000000;
    background-color:#FF0000;
    text-align: left;
    text-indent: 1px;
    letter-spacing: normal;
    text-decoration: none;
}
.menu {
    font-family: Arial;
    font-size: 12px;
    font-weight: bold;
    color: #000000;
    text-align: left;
}

Ενώ λοιπόν το frame του μενού γίνεται μια χαρά κόκκινο, το frame του banner, χωρίς την προσθήκη του background-color:#FF0000; μέσα στον κώδικα του banner παίρνει το χρώμα που έχω ορίσει ως body, αρκετά πιο κάτω στον κώδικα για να επηρρεάσει τις υπόλοιπες σελίδες. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Φωτογραφία Ιωάννα Λυκουρέντζου
Απάντηση: Background σελίδας - css
από Ιωάννα Λυκουρέντζου - Thursday, 14 February 2008, 3:07 PM
 
Πατρίτσια, αν κατάλαβα καλά το πρόβλημα η απάντηση είναι η εξής: Οι κλάσεις .background και .banner ουσιαστικά επηρρεάζουν το κείμενο ή το στοιχείο στο οποίο θα εφαρμοστούν, αλλά δεν επηρρεάζουν το χρώμα φόντου της σελίδας. Το χρώμα φόντου επηρρεάζεται μονάχα μέσω του tag body :
body {
background-color: #FFFF99;
}

τώρα ορίσεις τον παραπάνω κώδικα σε ένα εξωτερικό css είτε στην ίδια τη σελίδα μέσω του page properties, το αποτέλεσμα που βλέπει και τελικά απεικονίζει ο browser είναι το ίδιο.
Όμως όταν βάζεις σε ένα κείμενο και background-color τότε στην ουσία αναγκάζεις τον browser να επιλέξει ανάμεσα σε δύο χρώματα φόντου - το ένα που είναι της γραμματοσειράς και ορίζεται στο css , κλάση .background και το άλλο που ορίζεται στη σελίδα μέ΄σω του tag body από τον πιο πάνω κώδικα.

Όπως όμως έχουμε πει, όταν ένας browser έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο στυλ τα οποία συγκρούονται μεταξύ τους (στη συγκεκριμένη περίτπωση και τα δύο θέλουν να ορίσουν το χρώμα φόντου της σελίδας) τότε θα επιλέξει το πιο εσωτερικό, δηλαδή αυτό που βλέπει τελευταίο, που στην περίπτωσή σου είναι το χρώμα που δίνει η κλάση .background. Οπότε αυτή υπερισχύει.

Θα πρότεινα το εξής:
Όταν χρησιμοποιείτε αρχεία css όπως κάνουμε σε αυτή την ενότητα, μην εισάγετε άλλα στυλ μέσω της ιστοσελίδας (π.χ με το page properties). Καλύτερα ότι στυλ υπάρχει να υπάρχει μόνο στο css, ακόμη και το χρώμα φόντου της σελίδας (που μπορίς να το εισάγεις με τον πιο πάνω κώδικα).

Ελπίζω να κάλυψα την ερώτηση, ωστόσο αν κάτι δεν το κατάλαβες, ενημέρωσέ με ώστε να το δούμε.
Καλή συνέχειαsmile
Φωτογραφία Πατρίτσια ΜΑΣΟΥΡΑΚΗ
Απάντηση: Background σελίδας - css
από Πατρίτσια ΜΑΣΟΥΡΑΚΗ - Thursday, 14 February 2008, 8:01 PM
 
Ευχαριστώ για την αναλυτική απάντηση. Κάτι χάνω ακόμα...

Δημιούργησα στον css, στην αρχή:

body {
    background-color:#CCCCCC;
}
.background {
    background-color:#FF0000
}

Με βάση αυτό, επηρρεάζεται το μπάνερ και το μενού και είναι #FF0000 και οι υπόλοιπες σελίδες #CCCCCC.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω ακόμα είναι γιατί το μπάνερ και το μενού δεν πήραν το άλλο χρώμα, πώς δηλαδή το tag body επηρρεάζει τις υπόλοιπες σελίδες και όχι το μπάνερ και το μενού και το αντίθετο: γιατί η κλάση background αναφέρεται στο μπάνερ και το μενού και όχι στις υπόλοιπες σελίδες.  Εν ολίγοις, πώς ορίζουμε τι θα επηρρεάσουμε.

Κάτι άλλο που μου κάνει εντύπωση είναι ότι η σελίδα μπάνερ που έχει το στυλ μπάνερ (δηλαδή το χρώμα #FF0000) έχει ορισμένο ως background στις ιδιότητες σελίδας το #CCCCCC, το οποίο μάλιστα, όταν επιχειρώ να βγάλω μου λέει ότι δεν γίνεται γιατί είναι  συνδεδεμένο με το εξωτερικό αρχείο css.

Η σελίδα γενικά φαίνεται όπως την θέλω αλλά επιμένω γιατί δεν έχω καταλάβει πώς το έχω κάνει.

Στέλνω το css, μπας και βγάλουμε άκρη...
Συγνώμη για την ταλαιπωρία και ευχαριστώ και πάλι.


Φωτογραφία Δημήτρης Βέργαδος
Απάντηση: Background σελίδας - css
από Δημήτρης Βέργαδος - Friday, 15 February 2008, 1:48 PM
 
Κοιτάζοντας το css που έχεις επισυνάψει, βλέπω ότι στην κλάση banner υπάρχει η γραμμή  background-color: #FF0000;. Μήπως Τα περιεχόμενα του banner, είναι συνδεμένα με αυτή την κλάση, οπότε παίρνουν από εκεί το background-color τους; Δεν βλέπω κάτι περίεργο σε αυτή τη συμπεριφορά. Επίσης, η κλάση background τι χρειάζεται; έχεις συνδέσεις τίποτα με αυτή;
Φωτογραφία Πατρίτσια ΜΑΣΟΥΡΑΚΗ
Απάντηση: Background σελίδας - css
από Πατρίτσια ΜΑΣΟΥΡΑΚΗ - Friday, 15 February 2008, 5:57 PM
 
Η κλάση background επηρρεάζει το χρώμα background των frames banner και μενού. Οι υπόλοιπες σελίδες επηρρεάζονται από το tag body.

Νομίζω ότι βρήκα το λάθος μου.
Καταρχήν έσβησα από το css το background color του banner.
Στη συνέχεια, πάτησα πάνω στο banner και επέλεξα από τα styles της σελίδας την κλάση background color. Τέλος, επέλεξα το κείμενο του banner και επέλεξα από τα styles την κλάση banner, ώστε να ορίσω την γραμματοσειρά.

Αυτό που δεν έχω πολυκαταλάβει ακόμα είναι γιατί το φόντο των σελίδων επηρρεάζονται από το tag body και το φόντο των banner και menu από την κλάση .background.
Φωτογραφία Ιωάννα Λυκουρέντζου
Απάντηση: Background σελίδας - css
από Ιωάννα Λυκουρέντζου - Saturday, 16 February 2008, 11:48 AM
 
Αγαπητή Πατρίτσια,

Το φόντο των σελίδων επηρρεάζεται από το tag body λόγω δομής της html. Οι υπόλοιπες κλάσεις που φτιάχνεις επηρρεάζουν το κείμενο στο οποίο τις εφαρμόζεις.
Οπότε όταν σε ένα κείμενο έχεις εφαρμόσει μία κλάση που αλλάζει το φόντο π.χ την .main και η σελίδα που βρίσκεται το κείμενο αυτό επηρρεάζεται και αυτή από το ίδιο css οποίο έχεις αλλάξει το φόντο μέσω του tag body, τότε το κείμενο θα έχει δύο φόντα ένα του tag body και ένα του .main. Σε αυτή την περίπτωση ο φυλλομετρητής επιλέγει να απεικονίσει το φόντο του .main. Αν τώρα δεν εχεις εφαρμόσει στο κείμενο το .main τότε απεικονίζεται το χρώμα φόντου της σελίδας όπως αυτό ορίζεται από το tag body..

Οπότε ανακεφαλαιώνοντας: Το φόντο της σελίδας επηρρεάζεται από το tag body(δομή της html).
Τα .main και .background επηρρεάζουν το κείμενο στο οποίο εφαρμόζονται και ΜΟΝΟ αυτό.

Αν κάτι δεν το εξήγησα με σαφήνεια πες μου για να το δούμε πάλι.
Καλή συνέχεια!
Φωτογραφία Πατρίτσια ΜΑΣΟΥΡΑΚΗ
Απάντηση: Background σελίδας - css
από Πατρίτσια ΜΑΣΟΥΡΑΚΗ - Sunday, 17 February 2008, 11:50 AM
 
Ευχαριστώ για την εξήγηση.
Άρα, στις ιστοσελίδες μας φτιάχνουμε ένα μόνο tag body για να ορίσουμε το φόντο τους και διάφορες κλάσεις για να ορίσουμε τα φόντα συγκεκριμένων κειμένων. Σωστά;
Φωτογραφία Ιωάννα Λυκουρέντζου
Απάντηση: Background σελίδας - css
από Ιωάννα Λυκουρέντζου - Sunday, 17 February 2008, 2:50 PM
 
Ακριβώς :-) Μπορείς να έχεις μόνο ένα tag body και πολλές κλάσεις με φόντα για κείμενο. Καλή συνέχεια!
Φωτογραφία Πατρίτσια ΜΑΣΟΥΡΑΚΗ
Απάντηση: Background σελίδας - css
από Πατρίτσια ΜΑΣΟΥΡΑΚΗ - Friday, 29 February 2008, 9:36 PM
 
Συγνώμη αλλά μάλλον έχει καεί ο εγκέφαλος μου.
Έχω και πάλι πρόβλημα με τα φόντα στην 6η εργασία και αναγκάζομαι να σας κουράσω και πάλι.
Δείτε το συνημμένο. Έφτιαξα ενδεικτικές σελίδες και ένα css. Τι ακριβώς πρέπει να ορίσω σωστά στο css; Αν μπορείτε να μου το διορθώσετε, έχω ελπίδες αποφυγής της άνοιας.
Ευχαριστώ.
Φωτογραφία Ιωάννα Λυκουρέντζου
Απάντηση: Background σελίδας - css
από Ιωάννα Λυκουρέντζου - Wednesday, 12 March 2008, 9:01 AM
 
Αγαπητή Πατρίτσια,

Γενικά με την τρέχουσα μορφή των css, μπορείς να αλλάξεις το φόντο των ιστοσελίδων μόνο μία φορά σε κάθε css.. Αυτό που θα πρότεινα είναι το εξής: Κράτησε το css σου όπως είναι, όπου ορίζεις χρώμα φόντου αλλάζοντας το tag body από το εξωτερικό css, και όπου χρειάζεται διαφορετικό χρώμα φόντου μπορείς να αλλάζεις το χρώμα φόντου της συγκεκριμένης σελίδας από το page properties της σελίδας.

 Αυτό θα δημιουργήσει ένα εσωτερικό στυλ με διαφορετικό φόντο και λόγω του ότι το πιο εσωτερικό στυλ είναι αυτό που τελικά απεικονίζεται, θα απεικονιστεί σωστά το φόντο που θες. Αν θέλεις κοίταξε και μία παρόμοια συζήτηση σχετικά:

http://www.webdeveloper.com/forum/archive/index.php/t-46413.html