Φωτογραφία Πατρίτσια ΜΑΣΟΥΡΑΚΗ
Σύνδεσμοι στο site map
από Πατρίτσια ΜΑΣΟΥΡΑΚΗ - Saturday, 9 February 2008, 11:16 AM
 
Μπορώ να ορίσω να απεικονίζονται με διαφορετικό στυλ οι σύνδεσμοι για το site map από ό,τι στις υπόλοιπες σελίδες;
 
Φωτογραφία Ιωάννα Λυκουρέντζου
Απάντηση: Σύνδεσμοι στο site map
από Ιωάννα Λυκουρέντζου - Sunday, 10 February 2008, 1:59 PM
 

Αγαπητή Πατρίτσια,

Μπορείς να ορίσεις για κάθε στυλ που δημιουργείς να έχει και τη δική του απεικόνιση συνδέσμων. Απλώς θα χρειαστεί να φτιάξεις λίγο κώδικα με το χέρι ως εξής. Θα εξηγήσω αναλυτικά τη διαδικασία πιο κάτω με ένα παράδειγμα. Έστω ότι θέλουμε να φτιάξουμε δύο στυλ και το κάθε ένα από αυτά να έχει τη δική του απεικόνιση συνδέσμων. Έστω ότι τα στυλ ονομάζονται 1 και 2.

Η δημιουργία του 1 έστω ότι είναι η εξής:

 

Font size: 12px;

}

Δηλαδή είναι κείμενο και μέγεθος 12. Έστω ότι εφαρμόζουμε αυτό το στυλ σε κάποιο κείμενο και θέλουμε οι σύνδεσμοι του κειμένου στο οποίο έχει εφαρμοστεί αυτό το στυλ να έχουν χρώμα κόκκινο (#0000) και χρώμα ροζ (#00) όταν ο χρήστης έχει επισκεφθεί αυτό το σύνδεσμο. Αυτό που κάνουμε είναι να εισάγουμε στο ίδιο αρχείο με το χέρι τον πιο κάτω κώδικα:

.style1 a:link{


 

 

 

Όπως φαίνεται, σαν όνομα της κλάσης βάζουμε το όνομα του στυλ και μετά το χαρακτηρισμό : (για να ορίσουμε την εμφάνιση των συνδέσμων). Αντίστοιχα μπορούμε να βάλουμε : (ορίζει την εμφάνιση του συνδέσμου όταν ο χρήστης έχει πάνω στο σύνδεσμο το ποντίκι), : (όταν ο χρήστης έχει επισκεφθεί το σύνδεσμο) και :. Αντίστοιχα μπορείς να δημιουργήσεις και άλλα στυλ με τον ίδιο τρόπο και κάθε στυλ να έχει τη δική του ξεχωριστή απεικόνιση συνδέσμων:

 

font-size: 12px;


 color: #00FFCC;

 

}

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν χρησιμοποιήσεις τον πιο πάνω τρόπο, το css αρχείο σου δεν θα πρέπει να περιέχει κώδικα ο οποίο ορίζει γενικά την εμφάνιση των συνδέσμων π.χ τον εξής:

 

a:link {


 color: #CCFF66;


}

Γιατί τότε υπάρχει απρόβλεπτη συμπεριφορά από τους φυλλομετρητές ως προς την εμφάνιση των συνδέσμων.

 

Άρα αυτό που μπορείς να κάνεις σύμφωνα με τα παραπάνω, είναι να δημιουργήσεις ένα ξεχωριστό css στυλ και να ορίσεις για αυτό το στυλ την εμφάνιση των συνδέσμων που θέλεις. Στη συνέχεια αυτό το στυλ θα το εφαρμόσεις στις σελίδες του site map.

Φωτογραφία Πατρίτσια ΜΑΣΟΥΡΑΚΗ
Απάντηση: Σύνδεσμοι στο site map
από Πατρίτσια ΜΑΣΟΥΡΑΚΗ - Sunday, 10 February 2008, 7:28 PM
 
Ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες. Βοήθησαν πολύ.
Ορισμένα προβληματάκια:
1. Δημιουργώ με το χέρι ένα style των συνδέσμων για τις κυρίως σελίδες (το ονομάζω .main και αντίστοιχα .main a:active κτλ). Ένας όμως από τους συνδέσμους τυγχάνει να είναι και heading 1. Οπότε δημιουργώ νέο κανόνα για τους συνδέσμους heading 1 (h1 και h1 a:active - χωρίς τελεία).  Όταν όμως πάω να δω τις ιδιότητες τωνσυνδέσμων h1, στο css παράθυρο:
- άλλοι είναι heading 1 (και όχι h1 a:active) και
- άλλοι ενώ είναι h1 στο format της σελίδας, φαίνονται στο css ως σύνδεσμοι main:active (σαν σύνδεσμοι δηλαδή της κυρίως σελίδας).

Δε θα έπρεπε οι σύνδεσμοι της κυρίως σελίδας να είναι main a:active και οι σύνδεσμοι που είναι ταυτόχρονα και επικεφαλίδες στην κυρίως σελίδα να είναι h1 a:active;

2. Ενώ κάποια headings 1 έχουν style none, άλλα έχουν style main, το οποίο δε βγαίνει με τίποτα το στριμμένο για να γίνει none αλλά μπορεί να γίνει ένα άλλο style.  Πώς του αφαιρώ τελείως το στυλ;

3. Δε θα έπρεπε στη λίστα των στυλ στις ιδιότητες σελίδας να βλέπω και όλους τους συνδέσμους .main a:active, map: a:active κτλ, ώστε να επιλέγω από εκεί;
Φωτογραφία Ιωάννα Λυκουρέντζου
Απάντηση: Σύνδεσμοι στο site map
από Ιωάννα Λυκουρέντζου - Thursday, 14 February 2008, 2:28 PM
 
Αγαπητή Πατρίτσια,

Δοκίμασε να φτιάξεις μονάχα ένα στυλ main, και αυτό εφαρμόσέ το σε οποιοδήποτε κείμενο ακόμη και αν αυτό είναι επικεφαλίδα h1. Απλώς αν είναι επικεφαλίδα h1 - μέσα από τη σελίδα- και παράλληλα έχει εφαρμοστεί σε αυτό το στυλ main, θα δρα σαν κανονικό κείμενο main όταν είναι σύνδεσμος, αλλά σαν h1 - που είναι πιο εσωτερικό- όταν δεν είναι. Οπότε και στις δύο περιπτώσεις θα κάνει αυτό που θες. Για αυτή την περίπτωση έχω επισυνάψει ένα zip αρχείο με ένα html και ένα css αρχείο τα οποία κάνουν αυτό το οποίο εξηγώ.

2)Θα έλεγα σε περιπτώσεις που δεν μπορείς να καταφέρεις αυτό που θέλεις με το γραφικόπεριβάλλον, να πας σε περιβάλλον κώδικα και από εκεί να διαγράψεις το στυλ που δεν χρειάζεσαι. Το none ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν έχει κάποιο στυλ, οπότε απλώς πας σε προβολή code και διαγράφεις ότι δεν χρειάζεσαι π.χ:
από αυτό : <h1 class="main">επικεφαλίδα h1  </h1>
διαγράφεις τα στυλ: <h1 >επικεφαλίδα h1  </h1>

3)Στο css αρχείο, αν πας Window --> Css Styles -->All φαίνονται κανονικά όλα τα στυλ όπως φαίνεται στην πιο κάτω εικόνα.

132
Ελπίζω να βοήθησα, αν υπάρχουν περαιτέρω απορίες ενημέρωσέ μεsmile