Φωτογραφία Γεώργιος Παπαμανώλης
CSS και μη αριθμημένες λίστες
από Γεώργιος Παπαμανώλης - Tuesday, 12 February 2008, 4:29 PM
 

Προσπάθησα να μορφοποιήσω τις βούλες που εμφανίζει η html αριστερά από κάθε στοιχείο μη αριθμημένης λίστας ως παρακάτω:

{ list-style-position: inside;

list-style-image: url(images/bullet.png);

list-style-type: circle; }

Οι βούλες που διάλεξα δεν εμφανίζονται ευθυγραμμισμένες στο κέντρο της γραμμής και δε μπόρεσα να βρω τρόπο να τις ευθυγραμμίσω. Υπάρχει τρόπος να ορίσω με κανόνες css τη σχετική θέση των bullets, την απόστασή τους από το κείμενο; Ποιά η σημασία του list-style-type; Ακολουθεί οθόνη με την εμφάνιση του αρχείου στον Internet Explorer 7.

Σημείωση: Κατά την προεπισκόπηση του αρχείου με Firefox και στο παράθυρο του Dreamweaver  οι custom bullets εμφανίζονται σωστά surprise.

 
Φωτογραφία Ιωάννα Λυκουρέντζου
Απάντηση: CSS και μη αριθμημένες λίστες
από Ιωάννα Λυκουρέντζου - Wednesday, 13 February 2008, 9:25 AM
 
Αγαπητέ Γιώργο,

Για τη διαμόρφωση του tag ul (unordered list) ή ol (ordered list) τα css δίνουν τρεις επιλογές οι οποίες αναλυτικά είναι οι ακόλουθες:
1. list-style-type --> όπου μπορούμε να καθορίσουμε το σχήμα που θα έχει το bullet της λίστας μέσα από μία σειρά από επιλογές όπως είναι τετράγωνο, κύκλος, κεφαλαία ή πεζά λατινικά γράμματα κ.τ.λ.

2. list-style-image: --> εδώ επιλέγουμε μία εικόνα η οποία μπορεί να αντικαταστήσει τα bullets.

3. list-style-position --> καθορίζει τη θέση των bullets σε σχέση με το κείμενο. Υπάρχουν δύο επιλογές: outside που στοιχίζει τα bullets στα αριστερά του κειμένου και inside που κάνει indent (δηλαδή εσοχή) τα bullets στο κείμενο.

Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος καθορισμού της κατακόρυφης θέσης μίας εικόνας- είναι θέμα χειρισμού του browser.
Ωστόσο αν αντί για μία εικόνα επιλέξεις list-style-type και από εκεί έναν από τους καθορισμένους τρόπους απεικόνισης, τότε οι browsers στοιχίζουν τα bullets στο κέντρο.

Ελπίζω να βοήθησα, καλή συνέχεια!