Φωτογραφία Σπύρος Καρλής
ποιο είναι ορθότερο?
από Σπύρος Καρλής - Saturday, 22 January 2011, 11:03 AM
 
Καλημέρα,
είχα αρκετά τρεχάματα τις προηγούμενες ημέρες και μόλις τώρα ξεκινώ την εργασία της ενότητας 5. Γι αυτό πιθανόν θα δείτε διάφορα post - απορίες μου στο φόρουμ έτσι καθυστερημένα.

Ήθελα να ρωτήσω τι είναι ορθότερο, να φτιάχνουμε/σχεδιάζουμε την αρχική σελίδα, την σελίδα πρότυπο, να την διαμορφώνουμε με εσωτερικά ή εξωτερικά αρχεία css και κατόπιν να φτιάχνουμε τις υπόλοιπες σελίδες ή να την αφήνουμε αδιαμόρφωτη, να δημιουργούμε τις υπόλοιπες σελίδες και στην συνέχεια ξεχωριστά να ενώνουμε κάθε σελίδα με τα εξωτερικά (ο) αρχεία css και να κανουμε όποιες διαμορφώσεις επιθυμούμε?

Επίσης επί της παρούσης, έχουμε ήδη τον ιστότοπο έτσι όπως τον έχουμε δημιουργήσει από την ενότητα 4. Οι διάφορες σελίδες του περιέχουν ήδη διάφορους κανόνες css, εσωτερικούς.. που προέκυψαν κατά την δημιουργία του και την βήμα με βήμα σχεδίαση του. Τι κάνουμε τώρα? αυτούς τους κανόνες τους αφαιρούμε και ξεκινάμε εκ νέου διαμορφωση με το εξωτερικό αρχείο css ή τους αφήνουμε ως έχουν? Χμ.. αν τους αφήσουμε ως έχουν πιθανόν ώς εσωτερικοί κανόνες θα υπερισχύσουν οπότε δε θα δουλεύει το εξωτερικό αρχείο css?
ευχαριστώ
 
Φωτογραφία Ιωάννα Λυκουρέντζου
Απάντηση: ποιο είναι ορθότερο?
από Ιωάννα Λυκουρέντζου - Saturday, 22 January 2011, 12:52 PM
 
Καλημέρα Σπύρο,

Θα πρότεινα το εξής:

1. Δημιουργείτε την αρχική σας σελίδα, και τη διαμορφώνετε με δημιουργία του εξωτερικού φύλλου στυλ css. Στη συνέχεια δημιουργείτε και τις υπόλοιπες σελίδες, τις οποίες και μορφοποιείτε με τρόπο παρόμοιο με αυτό της αρχικής, χρησιμοποιώντας και πάλι το αρχείο css το οποίο δημιουργήσατε.

Το παραπάνω είναι μία πρόταση, χωρίς όμως να σημαίνει ότι αν επιλέξετε έναν διαφορετικό τρόπο εργασίας (π.χ. να δημιουργήσετε πρώτα όλες τις σελίδες χωρίς μορφοποίηση, στη συνέχεια να δημιουργήσετε το εξωτερικό css και κατόπιν να τα συνδέσετε) είναι λάθος.

2. Όσον αφορά τη μετάβαση από την εργασία 4, θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές. Θα πρότεινα να αφαιρέσετε τους εσωτερικούς κανόνες μορφοποίησης και να χρησιμοποιήσετε κατευθείαν ένα εξωτερικό φύλλο στυλ css (το οποίο μπορεί και να περιλαμβάνει στοιχεία από τους πρώην εσωτερικούς κανόνες καθώς και νέα). Έτσι δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος συγκρούσεων μεταξύ κανόνων και θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί της μορφοποίησης.

Καλή συνέχεια!
Φωτογραφία Σπύρος Καρλής
Απάντηση: ποιο είναι ορθότερο?
από Σπύρος Καρλής - Tuesday, 25 January 2011, 7:18 PM
 
Aς υποθέσουμε ότι στον ιστότοπο που ήδη είχαμε δημιουργήσει αφαιρούμε από όλες τις σελίδες τους εσωτερικούς κανόνες και στην συνέχεια στην index.html ή την protypo.html φτιάχνουμε ένα εξωτερικό αρχείο css για να ρυθμίζει την εμφάνιση.
Αν στην συνέχεια συνδέσουμε όλες τις σελίδες μας με αυτό το css αρχείο, αυτές θα διαμορφωθούν αυτόματα σύμφωνα με το css μόνο για τους κανόνες html tags, σωστά? Για να διαμορφωθούν οι σελίδες και σύμφωνα με τους κανόνες class και id που περιέχει το αρχείο πρέπει να πάμε σε κάθε μια ξεχωριστά και να εφαρμόζουμε στα διάφορα στοιχεία τον ανάλογο κανόνα (κλάση ή αναγνωριστικό), σωστά?
Αυτό μου φάνηκε πολύ μπελαλίδικο. Προτίμησα να φτιάξω και να διαμορφώσω με ένα εξωτερικό αρχείο css την index και εν συνεχεία να φτιάξω όλες τις σελίδες εξαρχής όσον αφορά το template/menu κάνοντας save as στην index. Εν συνεχεία σε κάθε μία έκανα copy paste το περιεχόμενο από σελίδα σε σελίδα από το προυπάρχον site.
Απλά θέλω να βεβαιωθώ ότι ο δρόμος που ακολούθησα ήταν ορθός και να ρωτήσω πως το κάνανε οι συμμαθητές μου?
ευχαριστώ
Φωτογραφία Ηλέκτρα - Αικατερίνη Χριστοδούλου
Απάντηση: ποιο είναι ορθότερο?
από Ηλέκτρα - Αικατερίνη Χριστοδούλου - Wednesday, 26 January 2011, 12:37 PM
 

Σπύρο καλησπέρα! Και εγώ τον ίδιο τρόπο με εσένα ακολούθησα, αν και υπήρχαν στοιχεία καινούρια σε κάποιες σελίδες που ήθελαν παραπάνω διαμόρφωση.

Φωτογραφία Ιωάννης Γιαννούκος
Απάντηση: ποιο είναι ορθότερο?
από Ιωάννης Γιαννούκος - Wednesday, 26 January 2011, 1:58 PM
 
Σπύρο καλησπέρα,

πάντως η ιδέα σου είναι πολύ σωστή. Θα δεις και στην ενότητα 6 ότι με τα templates ουσιαστικά αυτό κάνουμε. Έχουμε μια σελίδα πρότυπο και όλες οι άλλες προκύπτουν από αυτήν.