Φωτογραφία Θανάσης Κακολύρης
div και πίνακες
από Θανάσης Κακολύρης - Tuesday, 31 May 2011, 8:33 PM
 
Καλησπέρα!!!

1.Tα div ουσιαστικά κάνουν ότι και οι πίνακες μόνο με μια μεγαλύτερη ευκολία; Δηλαδή παρατήρησα οτι χρησιμοποιώντας την εντολή από το μενού layout draw ap divs μπορούσα να σχεδιάσω ελεύθερα κουτιά όπου ήθελα με τη χρήση οδηγών.

2.Ξέρει κανείς πως στοιχίζονται με ακρίβεια αυτά τα "ελεύθερα" κουτιά στο κέντρο της σελίδας όπως ας πούμε γίνεται με τους πίνακες ή στοίχιση γίνεται μόνο με οδηγούς;

3.Ξέρει κανείς ποιά η διαφορά της εντολής insert tag div και της εντολής draw ap divs;

4.Ποιός είναι πιο γνωστός και εξελιγμένος τρόπος σήμερα οι πίνακες ή το tag div;
 
Φωτογραφία
Απάντηση: div και πίνακες
από - Wednesday, 1 June 2011, 6:19 AM
 
Θεωρητικά:

Τα ap divs είναι div tags τοποθετημένα με απόλυτο τρόπο (Absolute Positioning) ενώ οι πίνακες τοποθετούνται με static τρόπο. Τα ap divs θα μπορούσε κάποιος να τα δημιουργήσει από μόνος του.
Το μόνο που κάνει το dreamweaver είναι να εισάγει αυτόματα το div tag και τους απαραίτητους κανόνες css για τη θέση του.
Oι αρχές σχεδίασης για τα ap divs και τους πίνακες είναι ίδιες. Το μόνο που αλλάζει είναι η δυσκολία χρήσης, καθώς τα ad divs είναι επιρρεπή στα λάθη καθώς και η δυνατότητα σχεδίασης πιο "ακανόνιστων" layout.
Eπίσης η σχεδίαση με στρώματα (layers) όπως αναφέρεται και στο διαδίκτυο είναι η σχεδίαση με divs, ώστε να διαχωρίζεται από τη σχεδίαση με πίνακες. Ένα div ορίζει ένα στρώμα.
Όταν ένα στοιχείο έχει μεγαλύτερο z-buffer από κάποιο άλλο τότε θεωρείται ότι βρίσκεται πιο κοντά σε εμάς άρα καλύπτει το άλλο. Αυτό καθορίζεται από το Ζ-INDEX, τον παράγοντα βάθους.

Στην πράξη..(σύμφωνα με την εμπειρία μου)

a) draw ap divs
Τα "ελεύθερα" αυτά κουτιά μπορεί κανείς να τα σχεδιάσει ελεύθερα με τη βοήθεια κανόνων και του παραθύρου properties. Εγώ τα βρήκα πιο χρήσιμα γιατί μπορώ να τα μετακινώ "επίσης" και με τα βέλη στο πληκτρολόγιο.
Μέσα στα ap div μπορώ να τοποθετώ πίνακες πάνω στους οποίους έχω εφαρμόσει ιδιότητες από το έγγραφο css ενώ στη σχεδίαση μου με πίνακες δεν κατάφερα να  προσθέσω ap div.
Επίσης ένα πλεονέκτημα που έχουν τα ap div είναι οτι μπορείς απευθείας να εισάγεις εικόνα μέσα σ' αυτά χωρίς να χρειαστείς να φέρεις ένα image placeholder... κτλ.
Αlign στα ap div δεν μπορεί να γίνει, έτσι όπως εσύ το εννοείς.
b) Insert tag div
Βιβλίο σελ. 152-169

Ελπίζω να βοήθησα.

B-)
Φωτογραφία Θανάσης Κακολύρης
Απάντηση: div και πίνακες
από Θανάσης Κακολύρης - Wednesday, 1 June 2011, 9:41 PM
 
Σε ευχαριστώ πολύ Εύη