Φωτογραφία Γιώργος Λαβδάκης
OSPF Elections
από Γιώργος Λαβδάκης - Friday, 20 April 2012, 6:31 AM
 
Θα ήθελα να μου απαντήσετε πώς γίνονται τα elections του ospf με απλά βήματα και βλεβαια κατά σειρά προτεραιότητας απο το πιο ισχυρο στο πιο αδύναμο.
 
Φωτογραφία Θανος Γκούντας
Απάντηση: OSPF Elections
από Θανος Γκούντας - Friday, 20 April 2012, 7:20 AM
 
Τα elections στο OSPF γινονται ως εξης:

  • Εκλεγεται ο δρομολογητης που στελνει Hello packets με την μεγαλυτερη προτεραιοτητα
  • Αν δυο ή περισσοτεροι δρομολογητες στελνουν με την ιδια, προτεραιοτητα, τοτε ο δρομολογητης που εχει το μεγαλυτερο RID (Router ID) εκλεγεται αυτος.
  • Ο δρομολογητης με την δευτερη μεγαλυτερη προτεραιοτητα γινεται BDR (Backup Designated Router)
  • Η προτεραιοτητα παιρνει τιμες από 1 - 255 και οσο πιο μεγαλη ειναι η τιμη τοσο μεγαλυτερη η πιθανοτητα να γινει ενας δρομολογητης ειτε DR ειτε BDR
  • Αν η προτεραιοτητα σε εναν δρομολογητη OSPF ειναι 0, αυτο σημαινει πως αυτος δεν θα εκλεγει ποτε σαν DR ή BDR
  • Οταν ενας DR παρουσιασει μια βλαβη και αναλαβει ο BDR, διενεργουνται και αλλες εκλογες για να βρεθει ο αντικαταστατης BDR
  • Αν ενας δρομολογητης με μεγαλυτερη προτεραιοτητα συνδεθει υστερα απο την εκλογη, δεν θα γινει BR ή BDR
Φωτογραφία Γιώργος Λαβδάκης
Απάντηση: OSPF Elections
από Γιώργος Λαβδάκης - Friday, 20 April 2012, 10:04 AM
 

θάνο (Loop back , interfaces , .....) δεν μου έχεις γράψει τη σειρά των κριτηρίων.Αυτά που λές είναι πολύ σωστά αλλά δεν είναι όλα...θέλω και τη σειρά που εξετάζονται τα κριτήρια...με νούμερο στο πλάι...

Φωτογραφία Θανος Γκούντας
Απάντηση: OSPF Elections
από Θανος Γκούντας - Wednesday, 25 April 2012, 6:58 PM
 
Δεν μπορεσα να βρω κατι σχετικο κοκκίνισμα
Φωτογραφία Βαρβάρα Καπουράνη
Απάντηση: OSPF Elections
από Βαρβάρα Καπουράνη - Sunday, 6 May 2012, 4:44 PM
 
Προϋπόθεση: Τα elections των DR & BDR γίνονται μέσω του Hello protocol & ΜΟΝΟ σε broadcast & non-broadcast multi-access networks (π.χ. ethernet / frame-relay). Εκεί δηλ. που στο ίδιο link είναι συνδεδεμένοι πάνω από έναν routers. Επίσης, αν αυτός ο router (μέσω διαφορετικών interfaces) συμμετέχει σε διαφορετικά (πάνω από ένα) broadcast & non-broadcast multi-access networks, τότε τα elections θα γίνουν για κάθε τέτοιο δίκτυο. Και σε κάποιο μπορεί να επιλεγεί DR/BDR σε κάποιο άλλο όχι!

Σκοπός τους είναι να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για την ανταλλαγεί των LSAs μεταξύ των άλλων routers του link, έτσι ώστε να διαφυλλάξουμε το πολύτιμο BW & να μην σπαταλάται άσκοπα.

Βήματα:
  1. Το 1ο κριτήριο για την επιλογή των DR & BDR είναι το priority. O router με το μεγαλύτερο priority θα εκλεγεί DR & ο αμέσως επόμενος ο BDR.
  2. Αν όλοι οι routers έχουν το ιδιο priority τότε ελέγχεται το 2ο κριτήριο επιλογής που είναι το RID. O router με το μεγαλύτερο RID θα εκλεγεί DR & ο αμέσως επόμενος ο BDR.
  3. Ως RID ορίζεται η υψηλότερη IP address όλων των ορισμένων loopbacks διεπαφών του router. ΑΝ δεν έχουν οριστεί loopbacks στον συγκεκριμένο router, τότε ως RID ορίζεται η υψηλότερη IP address όλων των ενεργών φυσικών διεπαφών του.
  4. Όλοι οι υπόλοιποι routers του link θα οριστούν ως DROthers & θα φτιάξουν adjacencies μόνο με τους DR & BDR (όχι μεταξύ τους), έτσι εξοικονομούμε & BW διότι θα στέλνονται λιγότετα LSAs.

Σημειώσεις:
  1. Το priority range είναι από 0 έως 255, με default το "1". Το "0" σημαίνει ότι αυτός ο router δε θα γίνει ποτέ DR/BDR, ενώ το "255" σημαίνει ότι θα επιλέγεται πάντα ως DR.
  2. Ο DR στέλνει LSAs (multicast: 224.0.0.5) σε όλους adjacent neighbors (DBOthers).
  3. O BDR "ακούει" αλλά δεν ενεργεί. Μόνο, αν λήξει ο timer που τρέχει κάθε φορά που αποστέλλεται ένα LSA & σημαίνει ότι ο DR έχει πέσει, αναλαμβάνει αυτός να γίνει ο DR & ένας νέος εκλέγεται ως BDR.
  4. Οι DBOthers στέλνουν LSAs (multicast: 224.0.0.6) μόνο στους DR & BDR [όχι μεταξύ τους].