Φωτογραφία Βαρβάρα Καπουράνη
Απάντηση: OSPF Elections
από Βαρβάρα Καπουράνη - Sunday, 6 May 2012, 4:44 PM
 
Προϋπόθεση: Τα elections των DR & BDR γίνονται μέσω του Hello protocol & ΜΟΝΟ σε broadcast & non-broadcast multi-access networks (π.χ. ethernet / frame-relay). Εκεί δηλ. που στο ίδιο link είναι συνδεδεμένοι πάνω από έναν routers. Επίσης, αν αυτός ο router (μέσω διαφορετικών interfaces) συμμετέχει σε διαφορετικά (πάνω από ένα) broadcast & non-broadcast multi-access networks, τότε τα elections θα γίνουν για κάθε τέτοιο δίκτυο. Και σε κάποιο μπορεί να επιλεγεί DR/BDR σε κάποιο άλλο όχι!

Σκοπός τους είναι να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για την ανταλλαγεί των LSAs μεταξύ των άλλων routers του link, έτσι ώστε να διαφυλλάξουμε το πολύτιμο BW & να μην σπαταλάται άσκοπα.

Βήματα:
  1. Το 1ο κριτήριο για την επιλογή των DR & BDR είναι το priority. O router με το μεγαλύτερο priority θα εκλεγεί DR & ο αμέσως επόμενος ο BDR.
  2. Αν όλοι οι routers έχουν το ιδιο priority τότε ελέγχεται το 2ο κριτήριο επιλογής που είναι το RID. O router με το μεγαλύτερο RID θα εκλεγεί DR & ο αμέσως επόμενος ο BDR.
  3. Ως RID ορίζεται η υψηλότερη IP address όλων των ορισμένων loopbacks διεπαφών του router. ΑΝ δεν έχουν οριστεί loopbacks στον συγκεκριμένο router, τότε ως RID ορίζεται η υψηλότερη IP address όλων των ενεργών φυσικών διεπαφών του.
  4. Όλοι οι υπόλοιποι routers του link θα οριστούν ως DROthers & θα φτιάξουν adjacencies μόνο με τους DR & BDR (όχι μεταξύ τους), έτσι εξοικονομούμε & BW διότι θα στέλνονται λιγότετα LSAs.

Σημειώσεις:
  1. Το priority range είναι από 0 έως 255, με default το "1". Το "0" σημαίνει ότι αυτός ο router δε θα γίνει ποτέ DR/BDR, ενώ το "255" σημαίνει ότι θα επιλέγεται πάντα ως DR.
  2. Ο DR στέλνει LSAs (multicast: 224.0.0.5) σε όλους adjacent neighbors (DBOthers).
  3. O BDR "ακούει" αλλά δεν ενεργεί. Μόνο, αν λήξει ο timer που τρέχει κάθε φορά που αποστέλλεται ένα LSA & σημαίνει ότι ο DR έχει πέσει, αναλαμβάνει αυτός να γίνει ο DR & ένας νέος εκλέγεται ως BDR.
  4. Οι DBOthers στέλνουν LSAs (multicast: 224.0.0.6) μόνο στους DR & BDR [όχι μεταξύ τους].