Φωτογραφία Σωτήριος Μπούτας
8η Ενότητα
από Σωτήριος Μπούτας - Monday, 11 June 2012, 8:30 AM
 

Καλημέρα σε όλους. Σήμερα άνοιξε η 8η και τελευταία ενότητα όπου πρέπει όλοι να κάνετε την τελική σας εργασία με διορία
μέχρι τις 24 Ιουνίου 2012.

Συγκεκριμένα πρέπει να σχεδιάσετε ένα επιχειρησιακό δίκτυο δεδομένων ξεκινώντας με το να:
- Δημιουργήστε μία εικονική εταιρία και επιλέξτε το αντικείμενο ενασχόλησής της.
- Χωρίστε τη σε τμήματα και προσδιορίστε τις ανάγκες της τόσο σε Software όσο και σε Hardware, βάση του αντικειμένου ενασχόλησής της.
- Μιλήστε για την τοπολογία που θα χρησιμοποιήσετε, την ασφάλεια του δικτύου αλλά και των δεδομένων και πως θα την επιτύχετε.
- Προσδιορίστε το δικτυακό εξοπλισμό (Routers, Switches, Firewalls, Servers, WiFi, ταχύτητα σύνδεσης στο Internet κλπ.) που θα χρειαστείτε.
- Προσπαθήστε να πετύχετε το καλύτερο κόστος/απόδοση για το Hardware/Software που θα χρειαστείτε. Δεν χρειάζεται να ψάξετε τιμές αναλυτικά. Απλά δώστε μια προσέγγιση γιατί βάλατε ένα Router και όχι δύο ή γιατί ήταν αναγκαίος ο 2ος και δεν μπορούσε να γίνει με τον ένα η δουλειά κλπ. Αν κάποιος θέλει να μπει σε περισσότερο βάθος και να ψάξει τιμές κάνοντας πιο ολοκληρωμένη τη μελέτη, αυτό είναι δικό του θέμα αλλά δεν είναι απαραίτητο.
- Επιλέξτε το Private ή Public δίκτυο που θα χρησιμοποιήσετε (προσοχή στο κόστος αν βάλετε Public IPs γιατί είναι πανάκριβες) και κάντε το απαραίτητο Subnetting.
- Διευθυνσιοδοτήστε τον εξοπλισμό με βάση το Subnetting που κάνατε.
- Σχεδιάστε στο Visio, ένα high level diagram όπου θα δείχνετε πως είναι συνδεμένος μεταξύ τους ο δικτυακός εξοπλισμός Switch, Routers, Firewalls μέχρι και το Internet, καθώς και να φαίνονται οι συνδέσεις από τα Switches σε ποια τμήματα της εταιρίας πάνε δίως όμως να φαίνεται ο εξοπλισμός των τμημάτων παρά μόνο τα Subnets τους. Αν η εταιρία σας έχει περισσότερα κτίρια ή έχει Branches σε περισσότερες πόλεις, τότε ξεκινήστε με ένα διάγραμμα που θα δείχνει πως συνδέονται τα κτίρια μεταξύ τους, καθώς και τα Branches, δείχνοντας μόνο τους Routers αλλά και το είδος σύνδεσης/γραμμής που έχουν (Ε1, οπτική ίνα κλπ.). Στη συνέχεια κάντε για κάθε κτίριο το διάγραμμα που ανέφερα στην αρχή. Τέλος θα κάνετε low level diagrams, τα οποία θα δείχνουν τον εξοπλισμό και τις συνδέσεις κάθε τμήματος από το Switch και κάτω.
- Προσδιορίστε το είδος των συνδέσεών σας σε όλα τα σχέδια που θα κάνετε (10Mbps, 100Mbps, 1Gbps, Fiber Optic, Wifi κλπ.) και χρωματίστε τες ανάλογα ώστε να ξεχωρίζουνε. Προσέξτε τη χρήση που κάνετε για κάθε μία γιατί έχει και το ανάλογο κόστος και θυμηθείτε τα limitations τους. Δεν μπορείτε για παράδειγμα να βάλετε για σύνδεση μεταξύ Αθήνας - Θεσσαλονικής ένα καλώδιο UTP Cat5e 100Mbps. Έχει όριο 100m απόσταση, οπότε χρειάζεται εναλλακτικός τρόπος σύνδεσης.
-Φτιάξτε μια μικρή παρουσίαση σε Powerpoint με τα Key points της εργασίας σας, όπως ποια είναι η εταιρία και αντικείμενο, τις ανάγκες της, τμήματα και εξοπλισμός, διεθυνσιοδότηση, σχέδια του δικτύου και μία εκτίμιση της δουλειάς που έγινε. Αυτό θα το παρουσιάσετε τμήμα στη συνάντηση που θα γίνει για να το σχολιάσουμε. Να το έχετε μαζί σας σε ηλεκτρονική μορφή. Η παρουσίαση να είναι το μέγιστο 5 λεπτά. Απλή και περιεκτική.

Σε τι βάθος θα μπείτε στην εργασία σας εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Εμείς θα βαθμολογήσουμε απλά αυτά που περιμένουμε να έχετε μάθει (τα βασικά). Έχετε υπόψη σας όμως πως αυτή η εργασία είναι για εσάς ένα καλό εφόδιο σε συνδυασμό με το πιστοποιητικό που θα πάρετε στο τέλος για να δείχνετε την δουλειά που έχετε κάνει στο μελλοντικό εργοδότη σας ή καπου αλλού.

Περισσότερες πληροφορίες για τo περιεχόμενο και το Format της Τελικής Εργασίας θα βρείτε στα PDF και Word αρχεία της 8ης Ενότητας.

Τις οποιεσδήποτε απορίες σας τις κάνετε Post στο "Forum για απορίες σχετικά με την Τελική Εργασία" της Ενότητας. Εκεί θα βρείτε επίσης και Posts από
παλαιότερους μαθητές που θα σας βοηθήσουν.

Καλή δουλειά και καλή επιτυχία σε όλους.