Φωτογραφία ΑΡΕΤΗ ΚΟΥΚΟΥΤΣΕΛΟΥ
Απορίες
από ΑΡΕΤΗ ΚΟΥΚΟΥΤΣΕΛΟΥ - Friday, 31 May 2013, 11:31 AM
 

Καλησπέρα σας,

1. Οσον αφορά την quick mask:

α) Δεν κατάλαβα ποια είναι η ουσιαστική χρησιμότητα αυτής της επιλογής, εφόσον μπορώ να επεξεργαστώ την εικόνα (το ίδιο καλά πιστεύω) με τα υπόλοιπα εργαλεία. Ποιες είναι οι δυνατότητες που μου προσφέρει και διαφέρουν απο τις δυνατότητες των υπόλοιπων εργαλείων?

β) Στο παράδειγμα με τις μπάλες, επιλέγω το μέγεθος της brush με το μάτι (αν θέλω να επιλέξω μια μπάλα) ή υπάρχει κάποιος ακριβής τρόπος υπολογισμού?

2. Ποια η διαφορά του magic tool και του quick selection?

3. Οταν ανοίγω ένα αρχείο παρατηρούμε ότι στο layers panel, ανοίγει ως background. Οταν διπλοκλικάρω μπορώ να το μετατρέψω σε layer. Ποια είναι η διαφορά αυτών των δύο?

4. Απο την optios bar,πως επηρεάζουν την εικόνα οι παρακάτω επιλογές:

α) Sample All Layers

β) Contiguous

5. Οσον αφορά το color range: Μέσα στο βιβλίο αναφέρει ότι "this option works only for Caucasian skin tones" (σελ.161). Προσωπικά δεν την βρίσκω τη συγκεκριμένη επιλογή όταν ανοίγω αυτή την εντολή. Αρα, τι εννοεί?

Τέλος, θέλω να ρωτήσω εάν θα διδαχτούμε σε επόμενες ενότητες όσα αναφέρει το βιβλίο απο τη σελ. 163-177, διότι οι συγκεκριμένη ύλη δεν αναφέρεται στις σημειώσεις.

Ελπίζω να έγινα κατανοητή. Είναι η πρώτη μου επαφή και δε ξέρω αν προτρέχω ή αν οι απορίες μου είναι απαραίτητο να επιλυθούν άμεσα.

Ευχαριστώ πολύ

 
Φωτογραφία Ντόρα Σκουνδρή
Απάντηση: Απορίες
από Ντόρα Σκουνδρή - Friday, 31 May 2013, 1:23 PM
 

Καλησπέρα σας, 

Απαντώντας στα ερωτήματα σας θα ξεκινήσω λέγοντας, οτι γενικά με το πρόγραμμα του Photoshop μας δίνεται η δυνατότητα  να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με διαφορετικούς τρόπους αναλόγως της σύνθεσης που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Οπότε είναι λογικό, πολλές φορές να υπάρχουν πάνω από ένας τρόποι για την πραγματοποίηση των αλλαγών που θέλουμε να πετύχουμε.

 

1.Γενικά λοιπόν μια quick mask είναι και αυτή μια από τους πολλούς τρόπος που έχουμε για να δημιουργήσουμε ένα Selection.

 Επειδή λοιπόν σαν εργαλείο μπορεί να καταχθεί σε μια κατηγορία μεσαίας ακρίβειας που όμως είναι σχετικά απλό στην χρήση του, μπορούμε να πούμε οτί θα ήτα πολύ βολικό να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις που θα ήταν υπερβολή η χρήση μιας Layer mask. Δηλαδή για αντικείμενα μη συγκεκριμένου μεγέθους που δεν παρουσιάζουν κάποιες συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες (πχ. μαλλια, τρίχωμα), πράγμα που θα υποδεικνύε την χρήση κάποιας συγκεκριμένης μεθοδολογίας όπως στο παράδειγμα με το ζωάκι και τα channels, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την quick mask. Αυτό βέβαια δεν μας εμποδίζει στην ίδια περίπτωση να χρησιμοποιήσουμε κάποιο άλλο εργαλείο όπως για παράδειγμα το Pen tool. Όλα είναι σχετικά με το πόσο ακριβές θέλουμε να είναι το Selection μας αλλά και τον χρόνο που θέλουμε να σπαταλίσουμε δημιουργώντας το.

 

Τώρα για την επιλογή μεγέθους του Brush. 

Θα δείτε οτι  γνωρίζοντας το πρόγραμμα σιγά σιγά, θα μπορείτε εμπειρικά να επιλέξετε τί μέγεθος Brush χρειάζεστε. Εναλλακτικά αν θέλετε να ξέρετε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια μπορείτε να εμφανίσετε τους χάρακες και να μετρήσετε την διάμετρο ενός κυκλικού σχήματος. Έτσι στο πεδίο size μπορείτε να εισάγεται μια ακέραια τιμή. Αν προκύπτει δεκαδικός από την μέτρηση σας, και δεν σας εξυπηρετεί το Brush tool με την ακρίβεια που θα θέλατε, προφανώς και πρέπει να επιλέξετε κάποια άλλη μέθοδο Selection.

 

2. Με το  Quick Selection tool "βάφουμε"  την περιοχή που επιθυμούμε να δημιουργήσουμε το Selection χρησιμοποιώντας ένα Brush (μπορούμε να παραμετροποιήσουμε το Brush από την Options bar) ενώ με το Magic Wand μπορούμε να κάνουμε κλίκ και να επιλέξουμε περιοχές με παρόμοιο χρώμα. Πέρα λοιπόν από τον τρόπο χρήσης, βασική διαφορά είναι οτί το Quick Selection δεν εντοπίζει διαφορές μόνο στο χρώμα αλλά και την τονικότητα. Επιπλέον μπορεί να εντοπίσει και της άκρες του σχήματος. Προσωπικά θεωρώ το Quick Selection tool πολύ πιο πρακτικό εργαλείο :)

 

3. Μια εικόνα μπορεί να έχει μόνο ένα Background layer. Έτσι ΔΕΝ μπορούμε να αλλάξουμε την σειρά στοίβαξης στα Layer, το blending mode και το Opacity. Αντίθετα μια εικόνα μπορεί να έχει πολλά regular layers. Οπότε, μετατρέποντάς το, έχουμε πλέον την δυνατότητα να μεταβάλλουμε όλα τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά.

 

4. Για τις επιλογές Sample all Layer & Contiguous υποθέτω οτι εννοείτε όταν έχουμε επιλεγμένο το Magic Wand 

 

To Contiguous περιορίζειτο Selection μας σεμια περιοχή (εκεί που κάναμε κλικαφήνοντας ουσιαστικά μη επιλεγμένες περιοχές παρόμοιου χρώματος που μπορεί να υπάρχουν σε άλλο σημείο της εικόνας. Αν το Contiguous είναι απενεργοποιημένο, τότε επιλέγονται όλες οι περιοχές παρόμοιου χρώματος της εικόνας.

Με την επιλογή Sample all Layers μπορούμε να δημιουργήσουμε το Selection μας μόνο από το τρέχον Layer ή από όλα τα Layers του αρχείου. Αν για παράδειγμα είχαμε ένα αρχείο με 5 Layers τότε με ενεργοποιημένη την επιλογή του Sample All Layers θα μπορούσατε να δειγματίσουμε μια περιοχή από το ένα Layer ανεξαρτητα αν ειναι επιλεγμένο (αρκει να είναι ορατό) και να εφαρμόσετε μια αλλαγή στην ίδια τοποθεσία αλλά σε όποιο απο τα Layers επιθυμούμε.

 

5. Η επιλογή Skin Tones δεν υπάρχει στην έκδοση του Cs5 και για αυτό δεν μπορείτε να την εντοπίσετε:) Είναι ένα καινούργιο στοιχείο που προσθέθηκε στην νέα έκδοση του προγράμματος. Τα παραδείγματα έχουν βασιστεί στην αμέσως προηγούμενη εκδοση για αυτό και το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν παρουσιάζεται στις παρουσιάσεις. Σε γενικές γραμμές μπορώ να σας πώ οτι μας δίνει την δυνατότητα μιας πιο γρήγορης επιλογής που αφορά αποκλειστικά Skin tones σε μια φωτογραφία. Δεν αποτελεί εισαγωγική πληροφορία του Photoshop μιας και χρησιμοποιείται συγκεκριμένα ως τεχνική Photo Retouching αλλά αν σας ενδιαφέρουν παραπάνω στοιχεία για το εργαλείο μπορώ να σας αποστείλω κάποιες πηγές που θα σας πούν με ακρίβεια πως χρησιμοποιείται το εργαλείο.

 

Ελπίζω να σας έλυσα όλες τις απορίες και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε είμαι στην διάθεσή σας :)

 

Καλό απόγευμα