Φωτογραφία Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΟΥ
subnet masks και ip's
από Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΟΥ - Sunday, 3 April 2005, 4:13 PM
 
Τι είναι το 127.0.0.1 διεπαφή βρόχου επιστροφής (loopback) που αναφέρετε στις σημειώσεις;

Επίσης στο φυλλάδιο αναφέρετε ότι ip's όλα 0 ή όλα άσσοι έχουν ειδική σημασία. Δηλαδή;

3ο, η subnet mask μου (ipconfig /all) είναι 255.255.255.255 δηλαδή 32bit για δίκτυο και 0 για host. Αυτό με παραξένεψε αρκετά ως πολύ οπότε ψάχνοντας στο internet είδα ότι όντως σημαίνει αυτό και συγκεκριμένα δίνει 255 subnets με 1 host/subnet. Τι ακριβώς γίνεται δηλαδή;; Ας πούμε ο ISP μου έχει μια Class C IP και για να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα υποδίκτυα και όλους τους διαθέσιμους host σε κάθε υποδίκτυο δίνει subnet mask όλα άσσοι και κάθε host εμφανίζετε σαν subnet; Προσπάθησα να χωρίσω μια τυχαία IP σε υποδίκτυα με subnet mask /32 αλλά δεν έβγαλα άκρη γιατί λογικά έχω 8 bits για υποδίκτυα, δηλαδή 28-2=256-2=254 υποδίκτυα με 20=1 host/υποδίκτυο. Τι δεν έχω καταλάβει σωστά; mixed.gif
 
Φωτογραφία Δημοσθένης ΣΧΙΖΑΣ
Απάντηση: subnet masks και ip's
από Δημοσθένης ΣΧΙΖΑΣ - Monday, 4 April 2005, 12:43 AM
 

Σχετικα με το 3ο προβλημα που προεκυψε στον ανασταση προεκυψε και σε μενα! θελωντας να δοκιμασω και να δω την διαφορα στις εντολες με συνδεση ISDN συνδεθηκα με την HOL anytime η οποια μου εδωσε IP 62.38.141.1 subnet mask : 255.255.255.255 δηλαδη /32 ! Δεν μπορω ομως να καταλαβω το subnetting στις class D, οπως επισης μπερδευομαι στον υπολογισμο

τον αριθμό των bits που χρησιμοποιούνται για το τμήμα του δικτύου της διεύθυνσης IP του υπολογιστή σας (c/p απο την εκφωνιση) !!!

Ευχαριστω πολυ!!

Υ.Γ. ανασταση ευτυχως που ειχες την ιδια απορια γιατι αισθανθηκα αρχικα σαν χαζος οταν δεν καταλαβα το πως να υπολογισω τα bits !

Φωτογραφία Σωτήριος Μπούτας
Απάντηση: subnet masks και ip's
από Σωτήριος Μπούτας - Monday, 4 April 2005, 9:46 AM
 

Η 127.0.0.1 loopback IP χρησιμοποιείται για λόγους testing στην κάρτα δικτύου. Είναι σαν ένα κλειστό κύκλωμα και μας ενημερώνει πως το interface λειτουργεί κανονικά. Σε επαγγελματικό δικτυακό εξοπλισμό πχ Cisco Routers η loopback μπορεί να είναι διάφορη της 127.0.0.1 και να γίνει assigned χειροκίνητα από το χρήστη.

Σε ποιο φυλλάδιο εννοέις; Το PDF αρχείο ή το Word; Για subnetting προτείνω να διαβάσετε μόνο από το Word αρχείο και να μην τα μπερδέψετε με όσα λέει το PDF μιας και είναι απλά slides παρουσίασης και δεν τα εξηγεί αναλυτικά. IPs με όλο άσους είναι συνήθως broadcast IPs.

Ανέφερα πως Class D Network δε θα μας απασχολήσει σε αυτό το course και θα ασχοληθούμε μόνο με Α, B και C Network Classes. Μιας και τύχατε όμως σε αυτή την περίπτωση της HOL θα σας εξηγήσω τι συμβαίνει. Η Class D δεν δίνει individual IPs, αλλά IPs που γίνονται assigned σε multicast groups. Αυτό γίνεται για λόγους εξοικονόμισης IPs από τον παροχέα Internet (ISP). Για παράδειγμα μία multicast IP με την μάσκα που αναφέρεις μπορεί να την έχουν πολύ περισσότεροι από ένα χρήστη ανάλογα με πόσους έχει το group εκείνη τη στιγμή.

Μια χαρά κατάλαβες πως γίνεται ο διαχωρισμός. Λογικό είναι αν πας να κάνεις subnetting μία IP με μάσκα /32 θα σου δώσει 0 hosts. Σηνήθως δεν χρησιμοποιούμε τέτοιες μάσκες για subnetting. Η πιο συνήθης μεγαλύτερη μάσκα που παίρνουμε είναι η /30, η οποία μας δίνει 2 hosts και χρησιμοποιείται για να δίνουμε IPs σε Router interfaces για εξοικονόμιση IP διευθύνσεων. Τέτοιες μάσκες συναντάμε κυρίως όταν θέλουμε να κάνουμε subnetting σε ένα ήδη υπάρχον subnet, αλλά εκεί περιπλέκουν και άλλο τα πράγματα και δε θα ασχοληθούμε με αυτό.

Φωτογραφία Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Απάντηση: subnet masks και ip's
από Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΟΥ - Monday, 4 April 2005, 3:23 PM
 
Στο .pdf. Οκ, thanks. Αλλά πως γίνετε να κάνεις assign ip σε groups από μηχανήματα; Δεν υπάρχει πρόβλημα στην μεταφορά των πακέτων όταν υπάρχουν 2+ ίδιες διευθύνσεις IP;
Φωτογραφία Σωτήριος Μπούτας
Απάντηση: subnet masks και ip's
από Σωτήριος Μπούτας - Monday, 4 April 2005, 7:07 PM
 

Όταν κάποιος στέλνει ένα πακέτο σε multicast IP address, το λαμβάνουν όλοι μέσα στο group. Multicast addresses χρησιμοποιούνται για streaming υπηρεσίες κλπ.

Τέλικα Τάσο στην περίπτωση που λες όπως ανέφερε και ο Δημοσθένης δεν πρόκειται για multicast IP ενός Class D Network η IP της HOL αλλά για Class A μιας και είναι η 62.38.141.1. Τι γίνεται όμως σε αυτή την περίπτωση και έχουμε μάσκα 255.255.255.255; Αυτή είναι μια φυσιολογική μάσκα σε ένα PPP link μιας Dial-up ή DSL σύνδεσης. Τα PPP link είναι λίγο διαφορετικά από τα link τύπου Broadcast. Σε ένα PPP link οι peers μπορεί να έχουν αυθαίρετες διευθύνσεις δίχως να σχηματίζουν κάποιο συγκεκριμένο subnet.

Μιας και κάθε πακέτο που στέλνεις στο link λαμβάνεται από ένα και μόνο peer, δεν υπάρχει λόγος να δηλωθεί κάποια μάσκα. Εδώ δεν υπάρχει η έννοια του Broadcasting όπως στο Ethernet. Με απλά λόγια δεν υπάρχει στα αλήθεια μάσκα στο link.

Η μάσκα 255.255.255.255 που βλέπεις υπάρχει διότι κάποιοι κατασκευαστές Router τείνουν να διευθυνσιοδοτούν τα PPP links σαν να χρησιμοποιούσαν κάποιο subnet. Αυτό το κάνουν για να απλοποιούν το administration άσχετα με το αν σπαταλούν ένα μεγάλο αριθμό IP διευθύνσεων. Εδώ είναι που έρχεται και η πρόταση 255.255.255.254 του RFC 3021, η οποία όμως δεν υπάρχει στον ορισμό των PPP link.

Οπότε η μάσκα που μπορεί να έχεις σε αυτή την περίπτωση είναι η 255.255.255.254, η οποία σου δίνει δύο διευθύνσεις μία για uplink και μία για downlink. Το κάθε άκρο όμως χρειάζεται να μπορεί να στείλει σε μία μόνο remote address και η μάσκα 255.255.255.255 είναι η επιλογή για μία remote address.

Φωτογραφία Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Απάντηση: subnet masks και ip's
από Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΟΥ - Monday, 4 April 2005, 8:06 PM
 
Άρα αφού ουσιαστικά η μάσκα δεν υπάρχει και δεν ακολουθείται η διαδικασία των subnets δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε "πόσα bits χρησιμοποιούνται για το τμήμα του δικτύου της διεύθυνσης IP του Η/Υ" (εκφώνηση) μας; Σωστά;

Το PPP link είναι πρωτόκολλο, έτσι;
Φωτογραφία Σωτήριος Μπούτας
Απάντηση: subnet masks και ip's
από Σωτήριος Μπούτας - Monday, 4 April 2005, 8:27 PM
 

Το PPP είναι πρωτόκολλο (Point-to-Point Protocol). Βάση της εκφώνησης της άσκησης, όταν είστε συνδεμένοι απευθείας μέσω του Internet και όχι μέσω τοπικού δικτύου και σας δίνει την μάσκα 255.255.255.255 θα γράψετε αυτό που σας ανέφερα και δεν χρειάζεται να υπολογίσετε τα bits. Αν όμως είστε σε τοπικό δίκτυο και βλέπετε Internet μέσω κάποιας gateway, τότε θα υπολογίσετε κανονικά τα bit που χρησιμοποιούνται για το τμήμα του δικτύου και της διεύθυνσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Φωτογραφία Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Απάντηση: subnet masks και ip's
από Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΟΥ - Monday, 4 April 2005, 8:31 PM
 
οk, αντιληπτό.
Φωτογραφία Βασίλειος Νικολόπουλος
Απάντηση: subnet masks και ip's
από Βασίλειος Νικολόπουλος - Tuesday, 5 April 2005, 12:11 AM
 

Τάσο και Δημοσθένη,

όπως εξήγησε και ο Σωτήρης στην ουσία μένει ένα bit για ένα host, που αυτός είστε εσείς, δηλαδή remote host και ο ISP σας δίνει την δυνατότητα να διευθυνσιοδοτήσει IP πακέτα μόνο στο δικό σας host (υπολογιστή δηλ.), οπότε ένα subnet θα ήταν περιττό. Αυτό γίνεται με την ευθύνη του PPP που πρέπει να ψάξετε να βρείτε πληροφορίες για αυτό το πρωτόκολλο στο Net, και για την Bonus ερώτηση..

Ρίξτε μια ματιά και στις απαντήσεις που δέχθηκε ένας σε forum δικτυάδων με την δική σας απορία...η απαντήσεις είναι άκρως κατατοπιστικές για την απορία σας ...

http://www.webservertalk.com/message980408.html

wink.gif

ΥΓ. Αυτή την στιγμή σχεδιάζεται από το Εργαστήριό μας στο ΕΜΠ, και συγκεκριμένα από τους εκπαιδευτές του παρόντος σεμιναρίου το πρώτο on-line forum για δίκτυα υπολογιστών, όπου θα υπάρχουν συζητήσεις και λύσεις αποριών πάνω σε Networks & Security, όπως στο webservertalk πιο πάνω....

Οι επιτυγχόντες απόφοιτοι αυτού του σεμιναρίου θα μπορούν, όσοι βέβαια θέλουν και ενδιαφέρονται, να γίνονται αυτόματα moderators του συστήματος και θα μπορούν να απαντούν και να λύνουν απορίες σε θέματα δικτύων σε ερωτήσεις που θα δέχονται από όλους... Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο knowledge base portal & δυναμικό forum θεμάτων και επίλυσης αποριών δικτύων στην Ελλάδα..

Περισσότερα σε λίγους μήνες...keep on wink.gif

Φωτογραφία Δημοσθένης ΣΧΙΖΑΣ
Απάντηση: subnet masks και ip's
από Δημοσθένης ΣΧΙΖΑΣ - Tuesday, 5 April 2005, 1:19 AM
 

Βασιλη ευχαριστω πολυ το Link ηταν ιδαιτερα κατατοπιστικο!! Ουσιαστικα εβαλα το HOLanytime για να δω τις διαφορες σε σχεση με την ADSL που συνδεεται μεσω router! Οσο για το τελευταιο εγω σαν δημοσθενης ενδιαφερομαι αρκετα, αλλα αυτο θα το συζητησουμαι προφανως μετα την επιτυχια μας στο σεμιναριο (ειμαι γενικος φιλοδοξος ανθρωπος και πιστευω πως θα πετυχω τον σκοπο, που δεν ειναι αλλος απο το να τελειωσω το σεμιναριο με επιτυχια :-) )

Φωτογραφία Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Απάντηση: subnet masks και ip's
από Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΟΥ - Tuesday, 5 April 2005, 3:17 PM
 
Αφού θαναι για Networks & Security ελπίζω να μην το στήσετε σε phpbb γιατί θα σας ταράξουν biggrin.gif

To link φυσάει, thanks smiley.gif

Δήμο, αισιόδοξος είσαι, όχι φιλόδοξος (χωρίς παρεξήγηση wink.gif)
Φωτογραφία Δημοσθένης ΣΧΙΖΑΣ
Απάντηση: subnet masks και ip's
από Δημοσθένης ΣΧΙΖΑΣ - Wednesday, 6 April 2005, 12:17 PM
 
true... tongueout.gif δεν παρεξηγουμαι ποτε ... :-D