Φωτογραφία Κωνσταντίνος ΡΗΓΑΣ
Netwoerk ID or IP - Private IP - Name PC
από Κωνσταντίνος ΡΗΓΑΣ - Monday, 26 June 2006, 7:56 PM
 
  1. Ποια είναι η σωστή ορολογία Network ID ή Network IP ; Ποια είναι η διαφορά Network ID και Subnet ID . Μήπως το πρώτο ( Network ID ) χρησιμοποιείτε για να αναγνωρίσει όλο το τοπικό δίκτυο (μαζί με τα υποδίκτυα του ) ενώ το Subnet ID για την αναγνώριση των υποδικτύων; Ρωτάω γιατί πολλοί συνάδερφοι στους πίνακες τους δεν τα διαχωρίζουν.
  2. Όπως έχω καταλάβει οι private IP χρησιμοποιούνται για να διευθυνσιοποιήσουμε host σε ένα ιδιωτικό δίκτυο. Η επιλογή τους είναι καθαρά θέμα του τεχνικού δικτύου. Στις σημειώσεις του Subnetting αυτές διαχωρίζονται σε Κλάσης ανάλογα το δίκτυο. Εφόσον αυτές οι διευθύνσεις δεν φαίνονται πουθενά έξω από το τοπικό δίκτυο μπορούμε να διαλέξουμε οποιαδήποτε από αυτές π.χ. την 10.0.0.1 ακόμη και για δίκτυο τάξης C . Αν όχι πρέπει σαφώς πάντα να ξέρουμε την κλάση του δικτύου…
  3. Σε μια διαμόρφωση ή σε ένα στήσιμο δικτύου χρειάζεται να δώσουμε τα ονόματα στους Υπολογιστές. Ποια είναι η καταλληλότερη (…) μορφή ονόματος για αναγνωριστικό δικτύου στους Η/Υ. Π.χ. LAN με 3 υποδίκτυα από 10 PC . ( PC 1 ή PC 1 A ή Aithousa 3 Pc 1). Στο σπίτι μου έχω την περιγραφή PcRigas (εναλλαγή μικρών κεφαλαίων)
 
Φωτογραφία Σωτήριος Μπούτας
Απάντηση: Netwoerk ID or IP - Private IP - Name PC
από Σωτήριος Μπούτας - Tuesday, 27 June 2006, 6:21 AM
 

Κώστα η σωστή ορολογία είναι Network ID και όχι IP. Πολλοί όμως αναφλερονται συχνά σε Network IP εννοώντας το ίδιο πράγμα. Το Network ID όπως σωστά λες χρησιμοποιείται για να αναγνωρίσει το δίκτυο μαζί με τα υποδίκτυα του ενώ το Subnet ID μόνο τα υποδίκτυα.

Όσων αφορά τις Private IP φυσικά και μπορείς να διαλέξεις στο τοπικό σου δίκτυο όποιας Class θέλεις. Για παράδειγμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις την 10.χ.χ.χ όπως αναφέρεις με μάσκα 255.255.255.0 ώστε να σου δίνει hosts όσους και μια Class C. Απλά χρησιμοποιούμε Private IP Class A ή Class B σε περίπτωση που έχουμε ένα πολύ μεγάλο εταιρικό τοπικό δίκτυο και υπάρχει η πιθανότητα επέκτασης.

Μπορείς να δώσεις ότι ονομασία θέλεις, αλλά συνηθίζεται να πάει με ορόφους και ονόματα κτιρίων και όχι ανά αίθουσες. Πχ αν είχες μια εταιρία με 2 κτίρια και 3 ορόφους το καθένα και ήθελες να αναφερθείς σε κάποιον υπολογιστή τον ονομάζεις ως εξής:

B1 L3 TECH40

B1 για Building 1
L3 για Level 3 (3ος όροφος)
TECH40 για Technical Τμήμα PC40

Όπως σου είπα αυτό είναι καθαρά προσωπική επιλογή. Σε ένα πολύ μεγάλο δίκτυο όμως, κάνοντας ένα σωστό πλάνο από hostnames μπορεί να σε βοηθήσει πολύ με το να εντοπίζεις το μηχάνημα που θέλεις.