Φωτογραφία Δημήτριος ΜΠΟΥΖΑΝΑΣ
subnet mask /25
από Δημήτριος ΜΠΟΥΖΑΝΑΣ - Tuesday, 27 June 2006, 11:16 AM
 
Όταν έχουμε subnet mask /25 και προκύπτουν μόνο δύο υποδίκτυα (σύμφωνα με τα rfc standards τα δυο πρωτα δεν χρησιμοποιούνται)τότε δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα υποδικτυα? Σωστά? Η subnet mask /25 δεν χρησιμοποιείται? Ευχαριστώ εκ των προτέρων
 
Φωτογραφία Νίκος Ασημάκης
Απάντηση: subnet mask /25
από Νίκος Ασημάκης - Tuesday, 27 June 2006, 11:42 AM
 
Αν ο χώρος IP που σου έχει παραχωρηθεί έχει μασκα /24 τότε εφαρμόζοντας μάσκα /25 θα δημιουργηθούν 2 subnets. Αν όμως ο χώρος IP που σου έχει παραχωρηθεί είχε μάσκα /23 τότε με μάσκα /25 θα δημιουργηθούν 2^(25-23)=2^2=4 subnets. Άρα μπορώ να χρησιμοποιώ μάσκα /25 και να είμαι και συμβατός με RFC.


 
Φωτογραφία Δημήτριος ΜΠΟΥΖΑΝΑΣ
Απάντηση: subnet mask /25
από Δημήτριος ΜΠΟΥΖΑΝΑΣ - Tuesday, 27 June 2006, 3:29 PM
 
"""".....εφαρμόζοντας μάσκα /25 θα δημιουργηθούν 2 subnets """

Εφόσον δημιουργούνται μόνο 2 και σύμφωνα με τα rfc αφαιρούνται τα δύο πρώτα τότε δεν έχουμε subnets?  Αν από την αρχή είχαμε 25 μάσκα. (Δεν ρωτάω για την περίπτωση αν είχαμε 23 η 24)
Φωτογραφία Δημήτριος ΤΣΙΝΤΖΙΛΩΝΗΣ
Απάντηση: subnet mask /25
από Δημήτριος ΤΣΙΝΤΖΙΛΩΝΗΣ - Tuesday, 27 June 2006, 2:03 PM
 

Σωστά

Φωτογραφία Ακης Γιαννικοπουλος
Απάντηση: subnet mask /25
από Ακης Γιαννικοπουλος - Tuesday, 27 June 2006, 6:57 PM
 

Δημητρη, εχω την εντυπωση οτι ο Νικος εχει δικιο. Δηλαδη, για να εχεις ενα δικτυο Class C στο οποιο να θες να δωσεις μασκα /25 θα πρεπει πρωτα να σου εχει παραχωρηθει μια αλλη μασκα στη συγκεκριμενη IP.

Και σε μενα ομως δεν ειναι ξεκαθαρο, οποτε νομιζω θα μας βοηθουσε αν καποιος απο τους γκουρου το εξηγουσε.

Καπου διαβασα αυτο, δεν ξερω αν βοηθαει ή περιπλεκει τα πραγματα:

"Historically, subnets composed of all ones or all zeros were reserved.  Therefore the minimum number of subnet bits allowed was two, which allotted for two usable subnets (01 and 10 in binary, subnets 1 and 2 in decimal) and two reserved subnet addresses (00 and 11 in binary, subnets 0 and 3 in decimal).  However, RFC 1878 abolished this practice because the reserved subnets were generally not being used for any special purpose and was considered wasteful.  Thus the minimum number of subnet bits is now one, allowing for two usable subnets (0 and 1 in binary, and decimal)."

Φωτογραφία Παναγιώτης ΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ
Απάντηση: subnet mask /25
από Παναγιώτης ΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ - Wednesday, 28 June 2006, 8:38 PM
 
Αυτό πρέπει να είναι το πιο κρίσιμο σημείο στη θεωρία subnetting (τουλάχιστον στο βάθος το οποίο φτάνουμε εμείςblush). Δηλαδή αν κατάλαβα καλά, για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τη μάσκα /25 πρέπει να έχουμε χρησιμοποιήσει (τουλάχιστον) άλλη μία μάσκα πριν? Αν μπορεί κάποιος (ή οι καθηγητές) να δώσει ένα παράδειγμα, θα ήταν κάτι παραπάνω από χρήσιμο.

Στην περίπτωση που έχουμε μόνο μια IP, πχ 192.0.0.140 με μάσκα /25 προκύπτουν τα 2 υποδίκτυα τα οποία δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε? Υπάρχει τρόπος να καταλάβουμε ότι έχει χρησιμοποιηθεί άλλη μάσκα πιο πριν? Από το Network IP να φανταστώ?wide eyes

(Και που να σφίξουν οι ζέστεςsurprisedead dead )
Φωτογραφία Νίκος Ασημάκης
Απάντηση: subnet mask /25
από Νίκος Ασημάκης - Thursday, 29 June 2006, 12:23 PM
 
Τελικά από ότι φαίνεται πρακτικά γίνεται σε ένα δίκτυο με μάσκα /24 να χρησιμοποιήσουμε μάσκα /25 και να χρησιμοποιήσουμε και τα δύο subnets που προκύπτουν. Βέβαια δεν θα είμαστε σύμφωνοι με τα πρότυπα του RFC και θα μας κόψουν στις εξετάσεις του CCNA!

Αν θέλουμε να είμαστε σύμφωνοι με τα πρότυπα του RFC δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα 2 subnets που προκύπτουν όταν σε ένα δίκτυο κλάσης C (δηλαδή ένα δίκτυο με μάσκα /24) εφαρμόσουμε μάσκα /25. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω μάσκα /25 αν το αρχικό δίκτυο είχε μάσκα /23 (ή /22, /21, κτλ) και δεν ήταν κλάσης C.

Αν όμως θέλουμε να είμαστε συμβατοί με τις οδηγίες του RFC και να χωρίσουμε το δίκτυο κλάσσης C σε δύο subnets χωρίς να κάνουμε σπατάλη IP θα μπορούσαμε ίσως να χρησιμοποιήσουμε και Supernetting όπου μπορούμε να ενοποιήσουμε συνεχόμενα subnets σε ένα πάλι subnet. Δεν θα επεκταθώ στο πώς γίνεται αυτό γιατί είναι εκτός ύλης και δεν έχω προλάβει να ασχοληθώ μαζί του, απλά το αναφέρω ώς μια ιδέα.

Να κάνω και μία ερώτηση να δώ αν το έχω καταλάβει σωστά: Οι τεχνικές που μάθαμε για subnetting (με την βοήθεια subnet masks) αποτελούν μέρος του Classless Inter-Domain Routing ενώ ο διαχωρισμός των δικτύων σε κλάσεις Α,Β,C,... αποτελεί μέρος του παλιότερου τρόπου δρομολόγησης? Με το CIDR κάθε διεύθυνση IP πρέπει να συνοδεύται από μία subnet mask (ώστε να καταλαβαίνει το IP πώς θα δρομόλογήσει τα πακέτα) ενώ το παλαιότερο σύστημα με κλάσεις δεν χρησιμοποιεί μάσκες διότι καταλαβαίνει την κλάση του δικτύου (και τον τρόπο δρομολόγησης των πακέτων) από τα πρώτα bit της διεύθυνσης IP με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο ευέλικτό και να γίνεται σπατάλη διευθύνσεων IP?
Φωτογραφία Στέλιος Μερσινάς
Απάντηση: subnet mask /25
από Στέλιος Μερσινάς - Thursday, 29 June 2006, 1:03 PM
 
Ακριβως. Με την χρηση των παλαιων αυτων κλασεων (A,B,C...) δημιουργηθηκε προβλημα(δημιουργηθηκαν και αλλα προβληματα επιπλεον):

Οι ΙΡ διευθυνσεις τελειωναν πολυ γρηγορα.

Με την χρηση του CIDR δινοντας μια ΙΡ διευθυνση (πχ 10.1.1.9) θα πρεπει να δωσεις  και το netmask (255.255.255.0) για να καταλαβει ο υπολογιστης, δρομοληγητης σε τι ακριβως αναφερεσαι. Αν δεν δωσεις το netmask, με βαση τα πρωτα bits ο υπολογιστης/δρομολογητης θα σου αναθεσει απο μονος του το 255.0.0.0 netmask γιατι το ΙΡ ανηκει σε class A.

Φωτογραφία Χαράλαμπος ΘΕΟΔΟΣΗΣ
Απάντηση: subnet mask /25
από Χαράλαμπος ΘΕΟΔΟΣΗΣ - Friday, 30 June 2006, 2:45 PM
 

Θα ήθελα να ξέρω αν κατάλαβα σωστά δύο πράγματα:

1. Η παράσταση της μάσκας με τον συμβολισμό /Ν είναι χαρακτηριστικό του CIDR.

2. Έχοντας στην διάθεσή μας από τον ISP μία αταξικά προσδιορισμένη περιοχή διευθύνσεων με την μάσκα του υπερδικτύου π.χ. /22 εξακολουθούμε να διαιρούμε, αν θέλουμε, το δίκτυό μας με μία μάσκα του υποδικτύου π.χ. /26. Αυτό όμως είναι εσωτερική μας υπόθεση.

Φωτογραφία Σωτήριος Μπούτας
Απάντηση: subnet mask /25
από Σωτήριος Μπούτας - Friday, 30 June 2006, 2:58 PM
 
Χαράλαμπε όσον αφορά την 1η σου ερώτηση η απάντηση είναι ναι, τώρα στη 2η ερώτηση, φυσικά και μπορείς να διαιρέσεις το δίκτυο σου όπως εσύ θέλεις πάντα όμως μέσα στα πλαίσια των IP του δικτύου που έχεις.
Φωτογραφία Νίκος Ασημάκης
Απάντηση: subnet mask /25
από Νίκος Ασημάκης - Friday, 30 June 2006, 3:10 PM
 
1. Η μάσκα γενικά είναι χαρακτηριστικό του CIDR. Το παλιότερο σύστημα δεν χρησιμοποιούσε μάσκες και χώριζε τα δίκτυα σε κλάσεις.

2. Αν κάποιος μας έχει δώσει μία περιοχή IP (δηλαδή κάποιο subnet με συγκεκριμένη subnet ID και μία μάσκα πχ /22 όπως λες) τότε μπορούμε όπως σωστά λές να χωρίσουμε σε άλλα subnets το δίκτυο αυτό όπως εμείς θέλουμε.
Φωτογραφία Δημήτριος ΜΠΟΥΖΑΝΑΣ
Απάντηση: subnet mask /25
από Δημήτριος ΜΠΟΥΖΑΝΑΣ - Thursday, 29 June 2006, 6:39 PM
 
Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις και τις απορίες σχετικά με την subnet mask /25....