Φωτογραφία Δημήτρης ΦΥΤΣΙΛΗΣ
Ελεγχος σπουδαστών 3ης ενότητας (Απορία)
από Δημήτρης ΦΥΤΣΙΛΗΣ - Thursday, 6 July 2006, 6:55 PM
 

Καλησπέρα

Λόγω επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων αμέλησα λίγο την άσκηση με τα subnettings της πολυεθνικής εταιρείας με ταυποκαταστήματα.

Λόγω των subnettings μου περισσεύουν ΙΡ. Αυτό είναι σπατάλη πόρων;

Επίσης εάν κάνω subnets μέσα στα subnets και χρησιμοποιήσω μόνο το ένα ή τα δύο - τρία σε σύνολο π.χ. 16 ή 32 subnets θεωρείται και αυτό σπατάλη πόρων ή καλό θα είναι να υπάρχουν για μελλοντική χρήση και ας είναι πάρα πολλά. Υπάρχει βεβαίως και το ενδεχόμενο να μη χρησιμοποιηθούν ποτέ.

Επίσης οι εταιρείες πληρώνουν κάπου για να αποκτήσουν τις απαιτουμενες ΙΡ για τα δίκτυά τους; Εαν όχι πώς τότε λέμε ότι έχουμε σπατάλη πόρων; πληρώνουν μόνο τις πραγματικές ΙΡ για το διαδίκτυο; 

Στην συγκεκριμένη άσκηση λογικά θα πρέπει να μου περισσεψουν subnets ή hosts. Ποιό από τα δύο συμφέρει;

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. 

 
Φωτογραφία Σωτήριος Μπούτας
Απάντηση: Ελεγχος σπουδαστών 3ης ενότητας (Απορία)
από Σωτήριος Μπούτας - Friday, 7 July 2006, 5:43 AM
 

Δημήτρη λογικό είναι κάποιες φορές όταν κάνουμε Subnetting να μας περισσεύουν IPs. Αν αυτές οι IPs προκύπτουν λόγω του ότι δεν έβγαλες τα Subnet με κάποια λογική σειρά τότε είναι σπατάλη πόρων, αν σου περίσσεψαν λόγω του ότι δεν βγαίναν αλλιώς οι απαιτούμενοι χρήστες στο Subnet και έπρεπε να χρησιμοποιήσεις μια μικρότερη μάσκα, τότε η έννοια σπατάλη πόρων δεν έχει την ίδια σημασία με την πρώτη περίπτωση. Αυτές οι IP μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον.

Αν κάνεις Subnet μέσα σε Subnet και χρησιμοποιήσεις μόνο ένα ή δύο από αυτά, δε σημαίνει πως σπαταλάς και τα υπόλοιπα που δε χρησιμοποίησες. Τι εννοώ. Αν έχεις την IP 192.168.0.0 /24 και θέλεις να κάνεις 2 Subnets των 30 hosts θα προκύψουν τα εξής:

192.168.0.0 / 27 και 192.168.0.32 /27

Αν τώρα μέσα στο πρώτο Subnet θέλεις να κάνεις περαιτέρω Subnetting σε 2 μικρότερα Subnets των 2 IP με μάσκα /30 προκύπτει το εξής:

192.168.0.0 /30 και 192.168.0.4 /30.

Αυτό δε σημαίνει πως μέχρι το Subnet 192.168.0.32 /27 σου έχουν μείνει Subnets με μάσκα /30 τα οποία είναι wasted. Μπορείς να αλλάξεις μάσκα και να χρησιμοποιήσεις αυτές τις IPs. Π.χ. συνεχίζουμε με 192.168.0.8 /29 και ούτω καθεξής. Αρκεί να μην κάνουν Overlap τα Subnets μεταξύ τους. Αν δε χρειάζεσαι όμως άλλα Subnets αυτό δε σημαίνει πως αυτά που μένουν είναι σπατάλη πόρων. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις στο μέλλον. Πάντα όμως προσπαθούμε να βγάζουμε τα Subnets με τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό ώστε να μη μας περισσεύουν IPs.

Ναι οι εταιρίες πληρώνουν για την απόκτηση Public IP. Οι Private IP δεν χρεώνονται. Απλώς αν χρησιμοποιήσουμε σε μια μεγάλη εταιρία Class A Private IPs όπως 10.χχχ.χχχ.χχχ προσπαθούμε να τις χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατό καλύτερα γιατί κάποια στιγμή στο μέλλον η εταιρία θα επεκταθεί και θα χρειαστεί αυτές τις IP. Αν τώρα πάει κάποιος και δώσει σε ένα link μεταξύ δύο Router το Subnet 10.1.0.0 /24 αυτό σημαίνει πως μόλις σπατάλησε 252 IPs, αφού για το Interconnection χρειαζόμαστε μόνο 2 και θα μπορούσε να ήταν 10.1.0.0 /30 από το οποίο προκύπτουν οι 10.1.0.1 /20 και η 10.1.0.2 /30. Έτσι θα μας μένανε οι υπόλοιπες για να τις δώσουμε αλλού. Από αυτή την άποψη μιλάμε πάντα για σπατάλη IP και πρέπει να κάνουμε σωστά τη διαχείρισή τους.

Όσον αφορά την τελευταία σου ερώτηση για το τι είναι προτιμότερο να σου περισσέψουν, αυτό είναι δική σου επιλογή και πάντα ανάλογα με τις ανάγκες τις εταιρίας. Αν δεν πρόκειται να υπάρξει νέο τμήμα στο μέλλον στην εταιρία για παράδειγμα δε χρειάζεσαι άλλα Subnets, άρα καλό είναι να σου περισσέψουν hosts για μελλοντικούς υπαλλήλους κλπ.

Φωτογραφία Χαράλαμπος ΘΕΟΔΟΣΗΣ
Απάντηση: Ελεγχος σπουδαστών 3ης ενότητας (Απορία)
από Χαράλαμπος ΘΕΟΔΟΣΗΣ - Saturday, 8 July 2006, 9:52 AM
 

Σωτήρη,

 Από τις δύο διευθύνσεις που αναφέρεις προς το τέλος της απάντησής σου στον Δημήτρη η πρώτη δεν πρέπει να έχει μάσκα /30 αντί για /20; Ρωτάω γιατί στο παρόν επίπεδο των γνώσεών μου όσο να μου φαίνεται κάτι λάθος κρατάω και μία αμφιβολίαthoughtful

Φωτογραφία Σωτήριος Μπούτας
Απάντηση: Ελεγχος σπουδαστών 3ης ενότητας (Απορία)
από Σωτήριος Μπούτας - Sunday, 9 July 2006, 8:40 AM
 
Ναι /30 είναι και οι δύο. Έγινε λάθος καθώς το έγραφα. smile