Φωτογραφία Κωνσταντίνα ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ
Subnetting
από Κωνσταντίνα ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ - Sunday, 14 December 2008, 4:56 PM
 
Καλησπέρα,
Οι σημειώσεις με βοήθησαν αρκετά να καταλάβω πως δημιουργούμε υποδίκτυα. Αλλα δυστηχώς ακόμη τα έχω όλα πολύ μπερδεμένα στο μυαλό μου...sad Μήπως γνωρίζει κανείς κάποιο site με παραδείγματα το οποίο θα μπορούσε να με βοηθήσει?
Καλές γιορτές σε όλους σας!!!

 
Φωτογραφία Γεώργιος Δούδαλης
Απάντηση: Subnetting
από Γεώργιος Δούδαλης - Sunday, 14 December 2008, 5:36 PM
 
Παίξε με αυτό ίσως βοηθήσει
http://www.warriorsofthe.net/utils/index.html

Επίσης βάλε στο google          subnetting examples         θα βρείς αρκετά!!!

smile
Φωτογραφία Στέλιος Μερσινάς
Απάντηση: Subnetting
από Στέλιος Μερσινάς - Monday, 15 December 2008, 7:59 AM
 
Καλημέρα Κωνσταντίνα.
Τι ακριβώς έχεις μπερδέψει στο subnetting?
Φωτογραφία Κωνσταντίνα ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ
Απάντηση: Subnetting
από Κωνσταντίνα ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ - Monday, 15 December 2008, 5:55 PM
 
Καλησπέρα,
Μου φαίνονται ολα πολύ δύσκολα, και η αλήθεια είναι οτι εχς αγχωθεί.
Αυτο που δεν εχω καταλάβει είναι ο αριθμός των Bits που δανειζόμαστε για να επεκτείνουε το δίκτυο. πχ αν δανειστώ 1 bit αναλογεί σε 128 διεθύνσεις hosts, αν δανειστώ 2 bit αναλογεί σε 224 διευθύνσεις hosts κτλ..
Δηλαδή αν θέλω να δημιουργήσω υποδίκτυα, θα πρέπει να γνωρίζω τον αριθμό των hosts που θέλω και αναλόγως δανείζομαι οσα bit χρειάζομαι! Εχω καταλάβει σωστά?
Το να δημιουργήσω υποδίκτυο απο ενα ήδη υπάρχον υποδίκτυο αυτό είναι εφικτό απο οτι κατάλαβα.Σε ποίες περιπτώσεις ειναι αναγκαίο αυτό? Μπορείτε να μας παραθέσετε κάποιο παράδειγμα? Περιλαμβάνεται και αυτό μέσα στην ύλη!

Φωτογραφία Γεώργιος Δούδαλης
Απάντηση: Subnetting
από Γεώργιος Δούδαλης - Monday, 15 December 2008, 7:45 PM
 
Το σωστό είναι ότι δανειζόμαστε bits για να τεμαχίσουμε το δίκτυο.
Σε μία class C  διεύθυνση χ.χ.χ.0  (το εύκολο παράδειγμα) η τελευταία οκτάδα αναλογεί στους hosts οι οποίοι είναι 256-2=254.
 Αν δανειστείς 1 bit από τους hosts έχεις 2^1=2 υποδίκτυα  και σου έχουν περισέψει 7 bits για τους hosts του κάθε υποδικτύου δηλαδή (2^7)-2=128-2=126 hosts (αφαίρεσα 2 hosts γιατί η πρώτη IP που προκήπτει είναι το ID του υποδικτύου και αντίστοιχα η τελευταία το broadcast IP του υποδικτύου) στο κάθε ένα (συνολικά έχεις 2 x 126 = 252 hosts για όλο το δίκτυο).
 Τώρα αν δανειστείς 2 bits από τους hosts έχεις 2^2=4 υποδίκτυα και σου έχουν περισέψει 6 bits για τους hosts του κάθε υποδικτύου δηλαδή (2^6)-2=64-2=62 hosts στο κάθε ένα (συνολικά έχεις 4 x 62 = 248 hosts για όλο το δίκτυο).
κ.ο.κ.

 Άρα γνωρίζοντας τον αριθμό των hosts (ψ) (πάντα μικρότερος από τον αριθμό των hosts του δικτύου που θες να τεμαχίσεις) που θέλεις για ένα υποδίκτυο βρήσκεις την μικρότερη δύναμη του 2 (2^ω) που υπερβένει αυτόν τον αριθμό των hosts (δηλαδή 2*ψ>2^ω>ψ) και έχεις τα εξής στοιχεία για το υποδίκτυό σου: 2^ω-2= ο μέγιστος αριθμός hosts του υποδικτύου, ω= ο αριθμός των bits που χρησιμοποιούνται για τους hosts, 8-ω= ο αριθμός των bits που δανείστικες (/8-ω) για να φτιάξεις τα 2^(8-ω) υποδίκτυά σου.
 Όταν θέλεις να δημιουργίσεις υποδίκτια μέσα σε υποδίκτυο απλά λειτουργείς σαν να τεμαχίζεις όλο το δίκτυο σε μικρότερα κομμάτια από το υποδίκτυο αυτό αλλά το κάνεις μόνο μέσα στο εύρος του(από την ID του υποδικτύου έως την broadcast του υποδικτύου). Αυτό το κάνεις αν δεν θέλεις όλοι οι hosts του υποδικτύου αυτου ναι επικοινωνούν απευθίας μεταξύ τους αλλά αυτή τη δυνατότητα θα την έχουν οι hosts που βρήσκονται μέσα σε ένα ίδιο μικρότερο υποδίκτυο που δημιούργισες .

Ελπίζω να τα είπα σωστά και να βοήθισα!!  smile
Κάνω τσεκ και σε εμένα τώρα (loop back)

Θα μου απαντήσει τώρα και εμένα κάποιος στην ερώτησή μου???
http://laplace.medialab.ntua.gr/ecampus/mod/forum/discuss.php?d=9407
thoughtful