Φωτογραφία Γεώργιος Δούδαλης
Απάντηση: Subnetting
από Γεώργιος Δούδαλης - Monday, 15 December 2008, 7:45 PM
 
Το σωστό είναι ότι δανειζόμαστε bits για να τεμαχίσουμε το δίκτυο.
Σε μία class C  διεύθυνση χ.χ.χ.0  (το εύκολο παράδειγμα) η τελευταία οκτάδα αναλογεί στους hosts οι οποίοι είναι 256-2=254.
 Αν δανειστείς 1 bit από τους hosts έχεις 2^1=2 υποδίκτυα  και σου έχουν περισέψει 7 bits για τους hosts του κάθε υποδικτύου δηλαδή (2^7)-2=128-2=126 hosts (αφαίρεσα 2 hosts γιατί η πρώτη IP που προκήπτει είναι το ID του υποδικτύου και αντίστοιχα η τελευταία το broadcast IP του υποδικτύου) στο κάθε ένα (συνολικά έχεις 2 x 126 = 252 hosts για όλο το δίκτυο).
 Τώρα αν δανειστείς 2 bits από τους hosts έχεις 2^2=4 υποδίκτυα και σου έχουν περισέψει 6 bits για τους hosts του κάθε υποδικτύου δηλαδή (2^6)-2=64-2=62 hosts στο κάθε ένα (συνολικά έχεις 4 x 62 = 248 hosts για όλο το δίκτυο).
κ.ο.κ.

 Άρα γνωρίζοντας τον αριθμό των hosts (ψ) (πάντα μικρότερος από τον αριθμό των hosts του δικτύου που θες να τεμαχίσεις) που θέλεις για ένα υποδίκτυο βρήσκεις την μικρότερη δύναμη του 2 (2^ω) που υπερβένει αυτόν τον αριθμό των hosts (δηλαδή 2*ψ>2^ω>ψ) και έχεις τα εξής στοιχεία για το υποδίκτυό σου: 2^ω-2= ο μέγιστος αριθμός hosts του υποδικτύου, ω= ο αριθμός των bits που χρησιμοποιούνται για τους hosts, 8-ω= ο αριθμός των bits που δανείστικες (/8-ω) για να φτιάξεις τα 2^(8-ω) υποδίκτυά σου.
 Όταν θέλεις να δημιουργίσεις υποδίκτια μέσα σε υποδίκτυο απλά λειτουργείς σαν να τεμαχίζεις όλο το δίκτυο σε μικρότερα κομμάτια από το υποδίκτυο αυτό αλλά το κάνεις μόνο μέσα στο εύρος του(από την ID του υποδικτύου έως την broadcast του υποδικτύου). Αυτό το κάνεις αν δεν θέλεις όλοι οι hosts του υποδικτύου αυτου ναι επικοινωνούν απευθίας μεταξύ τους αλλά αυτή τη δυνατότητα θα την έχουν οι hosts που βρήσκονται μέσα σε ένα ίδιο μικρότερο υποδίκτυο που δημιούργισες .

Ελπίζω να τα είπα σωστά και να βοήθισα!!  smile
Κάνω τσεκ και σε εμένα τώρα (loop back)

Θα μου απαντήσει τώρα και εμένα κάποιος στην ερώτησή μου???
http://laplace.medialab.ntua.gr/ecampus/mod/forum/discuss.php?d=9407
thoughtful