Φωτογραφία Ελευθερία ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Διευθυνσιοδότηση Δικτύου
από Ελευθερία ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ - Sunday, 9 May 2010, 4:58 PM
 
Καλησπέρα! Με βάση την ερώτηση 2 (έλεγχος σπουδαστών) και τα όσα διάβασα απο προηγούμενα Forum αναρωτιέμαι τί είναι καλύτερο: να περισσεύουν ΙΡ (δηλ. 4 υποδίκτυα των 62 ) ή να 'περισσεύουν' υποδίκτυα (8 υποδίκτυα των 30hosts) . Εχει γίνει πολύ συζήτηση γι'αυτο και θα ήθελα τη γνώμη και των υπολοίπων.Μήπως είναι απλά στην αντίληψη του Μηχανικού πως θα κάνει την Διευθυνσιοδότηση και είναι εφικτές διαφορετικές λύσεις; Παρόλα αυτά ποια είναι τα κριτήρια που κάνουν μια λύση  βέλτιστη;
Ευχαριστώ!!

 
Φωτογραφία Ευσταθία ΧΡΙΣΤΑΚΗ
Απάντηση: Διευθυνσιοδότηση Δικτύου
από Ευσταθία ΧΡΙΣΤΑΚΗ - Sunday, 9 May 2010, 10:42 PM
 
Ελευθερία, υπάρχει μια πολύ καλή απάντηση στην ερώτηση του Δημ. ΦΥΤΣΙΛΗ: "Έλεγχος σπουδαστών 3ης ενότητας (Απορία)", η οποία οπωσδήποτε δε δίνει μοναδική βέλτιστη λύση, αφού, όπως το κατάλαβα εγώ τουλάχιστον, τα κριτήρια αλλάζουν κατά περίπτωση. Πάντως, δεν κατάλαβα στην ερώτησή σου γιατί στην πρώτη περίπτωση λες ότι περισσεύουν ΙΡ, ενώ στη δεύτερη υποδίκτυα. Καλό κουράγιο μ' αυτό το subnetting!!!
Φωτογραφία Ελευθερία ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Απάντηση: Διευθυνσιοδότηση Δικτύου
από Ελευθερία ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ - Monday, 10 May 2010, 6:51 AM
 
Ευχαριστώ ! Θα το κοιτάξω...είναι τοσο πολλα!!! Ναι , η δικη μου διατυπωση ειναι λάθος ...Εχω 'κολλησει'' ερωτηση υποδικτύωσης..σημερα , μια αλλη μερα ..ισως γινουν πιο ξεκαθαρα..wink
Φωτογραφία Στράτος Παρασκευαΐδης
Απάντηση: Διευθυνσιοδότηση Δικτύου
από Στράτος Παρασκευαΐδης - Monday, 10 May 2010, 9:34 AM
 
Το αν θα περισσεύουν υποδίκτυα ή διευθύνσεις είναι θέμα που εξαρτάται καθαρά από τα δεδομένα του έργου.
Τα υποδίκτυα πρακτικά εκφράζουν την ανάπτυξη της εταιρείας γενικότερα (νέα τμήματα και νέες λειτουργίες)
Ενώ οι διευθύνσεις στα υποδίκτυα πρακτικά εκφράζουν το εργατικό δυναμικό της εταιρείας.

Μια εταιρεία που είναι υπό ανάπτυξη θα πρέπει να έχει χώρο και για νέα τμήματα αλλά και για νέες διευθύνσεις. Αλλά για περιπτώσεις πιο κοντά στην πραγματική ζωή μπορούμε να χρησιμοποιούμε και άλλες μεθόδους πιο πλάγιες.

Σκεφτείται μια εταιρεία με 6 τμήματα και 10 - 20 εργαζομένους (δλδ υπολογιστές) στο καθένα.

Αυτή η εταιρεία μπορεί λογικά να παίζει με ένα δίκτυο class C, έστω 192.168.1.0/24
το οποίο το έχουμε σπάσει σε 8 υποδίκτυα (έχουμε δλδ και δυο υποδίκτυα κενά) των 30 hosts το καθένα (έχουμε και αρκετές IP ελεύθερες).
192.168.1.0 / 27
...
192.168.1.224 /27

Η εταιρεία κάποια στιγμή αποφασίζει ότι θέλει πλέον να βάλει VOIP στα τηλέφωνα των εργαζομένων!!!! Μια κλασική κίνηση. Έτσι ώστε η επικοινωνία και η συντήρηση να είναι πιο εύκολη και με μεγαλύτερες δυνατότητες. Ας πούμε ότι θα χρειαστεί 80 τηλέφωνα και άρα 80 IPs! Τί μπορεί να κάνει;

Μια πρώτη σκέψη θα ήταν να αλλάξει όλο το δίκτυο και να παίξει με με κάτι του τύπου:

192.168.1.0 / 25
για τα τηλέφωνα

και με 5 /27 (30 hosts) και 2 /28 (14 hosts) για τους υπολογιστές.

Αυτο όμως θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχιση γιατί θα έπρεπε να αλλάξει όλο το δίκτυο και είναι μάλλον απίθανο να το είχε προβλέψει ο αρχικός σχεδιαστής. Άρα εξετάζουμε και μια άλλη εναλλακτική:

αφήνουμε το δίκτυο όπως έχει και χρησιμοποιούμε ένα δεύτερο δίκτυο πχ 192.168.2.0/24 για τα τηλέφωνα !!!! Κάτι το οποίο ίσως είναι και πιο σωστό, γιατί το τηλεφωνικό δίκτυο είναι αρκετά διαφοροποιημένο από το δίκτυο των υπολογιστών.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι λύσεις υπάρχουν πολλές και διαφορετικές, αλλά είναι στην δικιά μας ευχέρεια να βρούμε αυτήν που βολεύει περισσότερο για την εκάστοτε περίπτωση!

Επίσης πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν και "πλάγιες" λύσεις σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε.
Φωτογραφία Ελευθερία ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Απάντηση: Διευθυνσιοδότηση Δικτύου
από Ελευθερία ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ - Tuesday, 11 May 2010, 3:12 PM
 
..αυτο με το δεύτερο δίκτυο στο παράδειγμα , πώς γίνεται; δεν ειμαι εξοικειωμένη με το subnetting ..."αφήνουμε το δίκτυο όπως έχει και χρησιμοποιούμε ένα δεύτερο δίκτυο πχ 192.168.2.0/24 για τα τηλέφωνα !!!!".δηλ. '' δανειζόμαστε" bits  από την προτελευταία οκτάδα; δεν βρήκα κατι σχετικο στις σημειώσεις...

Και κατι διαδικαστικό.Απο οτι κατάλαβα στην εργασία πρεπει να φτιάξουμε αναλυτικα τα πινακακια με τα υποδίκτυα ,οσο μεγαλα και αν ειναι (πχ 64 subnets) ..για την ερωτηση στον ελεγχο σπουδαστων χρειαζεται το ίδιο ή απλα να αναπτύξουμε την αποψη μας συνοπτικα ;
Ευχαριστω!
Φωτογραφία Σωτήριος Μπούτας
Απάντηση: Διευθυνσιοδότηση Δικτύου
από Σωτήριος Μπούτας - Wednesday, 12 May 2010, 4:45 AM
 

Ελευθερία όσον αφορά το πρώτο σου ερώτημα, δες την απάντηση που έδωσα στο θέμα του Ιακώβου και πιστεύω θα καταλάβεις πως δουλεύει.

Τώρα για την εργασία καλό είναι να γίνουν αναλυτικά τα πινακάκια με τα Subnets. Ξέρω ότι είναι βαρετό αλλά το Subnetting μαθαίνεται μόνο μέσα από συνεχή επανάληψη και μιας και είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα στα δίκτυα, πρέπει να δώσετε ιδαίτερη προσοχή.